16. 08. 2022.

Direktan šamar pravosuđu BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da je odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Maktouf i Damjanović protiv BiH” direktan šamar Sudu BiH, Ustavnom sudu BiH i pravosuđu BiH za sve što su radili prethodnih deset godina.

“Ovo implicira da će svi sudski postupci u kojima su prije svega lica srpske nacionalnosti pred Sudom BiH, ali i drugim sudovima suđeni za ratne zločine retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH ići na reviziju”, rekao je novinarima Radojičić, naglasivši da bi, zbog navedene odluke, najodgovornija lica u pravosuđu BiH, a prije svega predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso trebali podnijeti ostavku.

On je istakao da je sve ono što je Srpska govorila u proteklih nekoliko godina o pristrasnosti, nesposobnosti i neprofesionalnosti Suda BiH i nekih drugih institucija dobilo potvrdu nakon današnje odluke.

Radojičić je napomenuo da je u navedenom slučaju utvrđena povreda člana sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima, što je izuzetno rijetko u praksi Evropskog suda.

“Priču o strukturisanom dijalogu smo pokrenuli sa pitanjima koja se tiču retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH, neselektivnog izuzimanja predmeta, neefikasnosti i diskriminacije. U svim razgovorima sa EU rečeno nam je da smo od četiri tačke bili u pravu u tri, a sa ovom presudom se pokazuje da smo u potpunosti bili u pravu”, dodao je Radojičić.

On je apelovao na sve da se finansijski pomogne Fond za pomoć optuženima i njihovim porodicama, koji će omogućiti reviziju suđenja koja su nepravično vođena pred Sudom BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender