18. 08. 2022.

Građani BiH sada mogu biti državljani i ove, i neke druge zemlje

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović je, tokom diskusije, kazao da je ovo jedan od krucijalnih zakona za sve državljane BiH, sve njene građane i sve njene narode.

“Da je to tako ilustruju i sljedeći podaci. Samo u toku 2012. godine bez bh. državljanstva je ostalo, odnosno odreklo se ukupno 3.489 osoba. Do juna 2013. godine bez bh. državljanstva je ostalo 1.490 osoba. Ukupno do maja 2012. godine bh. državljanstva su se odrekle 54.454 osobe. Prema svim procjenama, milion građana BiH je koji bi bili primorani da se odreknu državljanstva BiH da nema ovakvog jednog zakonskog rješenja”, kazao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, suštinska poruka u okviru ovog zakona je da se državljani BiH ne moraju više odricati svog državljanstva da bi ostvarili svoje pravo na državljanstvo druge zemlje.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da ovaj zakon rješava pitanje člana 17. i člana 39.

“Riješio je to i Ustavni sud, stavio je on sam van snage ove članove, ali evo trebamo i mi staviti van snage. To je u redu. Poziva se na implementaciju presude Ustavnog suda, a onda dodaje čitav jedan set pitanja u ovaj zakon koja nije tražio Ustavni sud. Cijenim da je potrebno da i o tim pitanjima u BiH raspravljamo, ali ovo nije procedura po kojoj se o ovim pitanjima raspravlja. Ova pitanja zahtijevaju jednu normalnu proceduru”, kazao je Džaferović.

Savjet ministara BiH je juče utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

Kako su naveli iz Savjeta ministara BiH, utvrđen je s ciljem implementacije Odluke Ustavnog suda BiH i u određenim slučajevima olakšavanja sticanja bh. državljanstva i skladu s Evropskom konvencijom o državljanstvu.

Dopunama zakona precizirano je da dijete koje je rođeno u inostranstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH, u trenutku njegovog rođenja stiče državljanstvo bh. porijeklom, pod uslovom da do navršene 23. godine starosti podnese prijavu nadležnom organu BiH.

Prema izmjenama, boravak u BiH kao uslov za sticanje državljanstva BiH naturalizacijom s dosadašnjih 13 godina smanjuje se na osam godina.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender