26. 01. 2022.

Presuda u korist Maktoufa

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objavio je presudu u slučaju “Maktouf” i presudio da Sud BiH nije mogao retroaktivno da primjenjuje Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina, prenose agencije.

Presuda Velikog vijeća je konačna.

Iračanin Abuladhim Maktouf odslužio je petogodišnju kaznu, na koju ga je Sud BiH osudio zbog počinjenog ratnog zločina primjenjujući Krivični zakon BiH koji nije postojao u vrijeme kada je počinjeno krivično djelo za koje je osuđen.

Retroaktivna primjena zakona je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zbog čega je Maktouf tužio BiH.

Kako je sud u Strazburu presudio u korist “Maktoufa” ,sve dosadašnje presude Suda BiH u predmetima ratnih zločina u kojima je zakon retroaktivno primijenjen mogle bi da “padnu u vodu”.

Advokati Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića podnijeće zahtjeve za reviziju postupka, nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio da je u ovim slučajevima pogrešno primijenjen zakon.

Senad Kreho, koji zastupa Gorana Damjanovića, rekao je da će odmah podnijeti prijedlog za puštanje na slobodu, s obzirom da se Damjanović nalazi više od šest godina u zatvoru.

“Zatim ćemo podnijeti prijedlog Sudu BiH za ponavljanje postupka. Ova odluka Suda u Strazburu i prema našem zakonu o krivičnom postupku i prema Djetonskom ustavu ima primat nad domaćim propisima tako da ja ne sumnjam da će se primijeniti čisto pravo”, naglasio je Kreho.

Maktoufov branilac Ismet Mehić smatra da u ovom slučaju mora doći do ponovnog suđenja. On je rekao da će Sud BiH i drugi sudovi koji nisu primjenjivali zakon bivše Jugoslavije, korigovati svoje stavove, prenosi Birn.

Pred Ustavnim sudom BiH ima više apelacija u vezi sa primjenom zakona. Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan rekao je ranije da će one biti rješene nakon odluke Suda u Strazburu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender