16. 08. 2022.

Odluka RAK-a ugroziće rad javnih emitera

Navodi se to u pismu koje je Ministarstvo uputilo Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH.

– Ministarstvo se izjasnilo u javnim konsultacijama protiv najavljenog smanjenja trajanja spotova za oglašavanje za javne RTV servise kako je predviđeno odlukom Savjeta RAK-a o izmjeni Kodeksa o komercijalnim komunikacijama. Smanjenje minutaže bilo bi konstraproduktivno s obzirom na aktuelnu finansijsku situaciju u kojoj posluju javni RTV emiteri, posebno imajući u vidu snažan trend pada prihoda od naplate RTV takse i obaveza koje javni emiteri imaju u procesu digitalizacije u smislu jačanja produkcionih kapaciteta – navodi se u pismu.

Ministarstvo predlaže zadržavanje postojećeg rješenja u Kodeksu o komercijalnim komunikacijama o trajanju komercijalnog oglašavanja u javnim RTV servisima.

– Smatramo da je korporativna organizacija i završetak reforme javnog RTV emitiranja u BiH prioritetno rješenje u stabilizaciji i konsolidaciji ukupnog poslovanja javnih RTV servisa i uspostavljanja njihove programske koncepcije u skladu s potrebama svih građana u zemlji – navodi se u pismu.

Dodaje se da je dormiranje korporacije javnih emitera istovremeno i preduslov za početak sveobuhvatnog tehnološkog restrukturiranja radio difuzije u BiH i prelaska s analognog na digitalni signal emitiranja.

Generalni direktori tri javna servisa u BiH: RTRS-a, RTV FBiH i BHRT-a upozorili su juče javnost i nadležne organe na skandalozni prijedlog Savjeta RAK o smanjenju marketinškog vremena. RAK je na vanrednoj sjednici 5. jula usvojio Nacrt odluke o daljjem smanjivanju marketinškog vremena za javne emitere za dvije minute.

Izvor: Agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender