14. 08. 2022.

Protesti ispred Parlamenta BiH: Prijedlog zakona o JMB smatraju štetnim za BiH

Kako su kazali, usvojeni Prijedlog zakona o JMB je štetan po BiH, građane ove države, a najviše po bebe koje će biti razvrstavane po entitetskim linijama. Prema predloženom zakonu, Federacija BiH imat će pet registracionih područja, Republika Srpska tri, a Brčko distrikt će biti jedno područje.

Uoči početka sjednice Parlamenta BiH, Nihad Aličković iz Antidejton grupe tražio je prisustvovanje sjednici kako bi poslanicima pročitao pismo u kojem oštro kritikuje navedeni Prijedlog zakona.

“Građani ove zemlje ne žele takav zakon jer on nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda, koju vi već godinama ignorišete, a neki se čak ponašaju protivustavno i kažnjivo”, kazao je Aličković zahtijevajući da zakon o JMB bude isključivo na državnom nivou, a ne na nivou entiteta i Distrikta Brčko.

Među okupljenim demonstrantima je i Bronagh Ćatibušić iz irskog grada Dundalka, koja je na proteste došla sa svojom djecom i suprugom Mirzom. Kako je kazala za portal Klix.ba, u toku protesta za JMB oni su u Irskoj vršili pritisak i upoznali tamošnju vladu o dešavanjima u Sarajevu i zahtjevima građana.

“Stajali smo ispred zgrade Parlamenta i Vlade Irske. Našim političarima smo objasnili da međunardna zajednica samo pregovara sa političarima iz BiH, ali ne znaju šta građani ove zemlje hoće”, kazala je Bronagh.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender