16. 08. 2022.

EU piše zaključke o BiH

Izvor “Glasa Srpske” iz Brisela rekao je da je u srijedu na sjednici COWEB-a, radnog tijela Evropske unije za region Zapadnog Balkana, odlučeno da  se definitivno na sjednici Savjeta za spoljne poslove EU 22. jula usvoje zaključci o BiH.

Isti izvor rekao je da bi zaključci trebali biti usvojeni kao A-point što znači da ministri na sjednici u ponedjeljak neće raspravljati o njima da će samo usvojiti materijal koji će sutra definisati PSC.

– Navodno će ovaj put zaključci biti drugačiji. Ranije su zaključci o BiH bili opširni, a sada bi trebali biti kratki i koncizni. Očekuje se da će FAC pozvati političke lidere u BiH da ukoliko hoće napredak  treba da urade sve ono što su obećali kada je usvojena Mapa puta, rekao je izvor iz Brisela.

Sadržaj zaključaka još nije poznat, jer je riječ o radnim materijalima.

Vjerovatno se ni sutra neće mnogo znati, jer će ovaj dokument na sjednici Savjeta EU u ponedjeljak biti potvrđen i tek tada postati javan.

Portparol visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančić potvrdila je juče “Glasu Srpske” da će Savjet za spoljne poslove EU raspravljati u ponedjeljak o stanju u BiH.

– Biće dati kratki zaključci o BiH, ali rad i rasprava o zaključcima još je u toku, tako da ne možemo o tome davati više informacija. Ono što mogu reći je da će zaključci sigurno biti u vezi sa trenutnom političkom situacijom u BiH – istakla je Kocijančićeva.

Ranije je iz Brisela više puta izraženo žaljenje zbog toga što se odluka Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u slučaju „Sejdić-Finci” ne implementira i što se ne poštuje dogovor, odnosno “Mapa puta” lidera političkih partija i predstavnika vlasti postignut početkom 2012. godine u Briselu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender