23. 01. 2022.

SIPA privela Šemsudina Mehmedovića

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili su jutros na području Sarajeva, u okviru predmeta kodnog naziva “Ozren”, lice Š.M. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti u periodu od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine, izjavila je novinarima policijski službenik Sipe Kristina Jozić.

Jozićeva nije mogla u ovom trenutku da otkrije identitet lica čiji su inicijali Š.M, ali je dodala da će istraga obuhvatiti još tri lica čiji su inicijali S.T, F.B. i A.A.

Nezvanično uhapšen je visoki zvaničnik SDA Šemsudin Mehmedović.

Jozićeva je navela frapantan podatak da Tužilaštvo BiH, na čelu sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem, opstruiše istragu u ovom predmetu, koji je Sipa otvorila još u septembru 2009. godine.

Jozićeva je saopštila i da su kod lica koja se dovode u vezu sa ovim slučajem pronađeni spiskovi sa imenima nekih osoba za likvidaciju.

Što se tiče ratnih zločina nad Srbima u Tešnju, Jozićeva je precizirala da je riječ o protivpravnom lišavanju slobode, zatvaranju, višestrukom maltretiranju – psihičkom i fizičkom, s ciljem prisilnog iznuđivanja iskaza zatočenih Srba.

Prema njenim riječima, lice Š.M. biće u roku od 24 časa predato Tužilaštvu BiH uz predočavanje dokaza i prijedlogom da Sud odredi pritvor.

Hapšenje pedesetdvogodišnjeg M.Š, koje su izvršili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH, nije izvršeno po nalogu Tužilaštva BiH, niti je postupajući tužilac bio upoznat sa planiranjem navedene aktivnosti, saopšteno je iz ovog tužilaštva.
U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv lica čiji su inicijali M.Š, koji je osumnjičen za krivično djelo ratnog zločina, te da će dalje postupanje tužioca i njegova odluka u ovom predmetu isključivo zavisiti od prikupljenih dokaza do kojih se dođe tokom postupka.

“Nakon što od Sipe primi zvanični izvještaj, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH napominju da, kao pravosudna institucija, rade na osnovu zakona i prikupljenih dokaza i da sve odluke donose u skladu sa prikupljenim dokazima.

“Tužilaštvo neće podleći bilo kakvim pritiscima, a ne želi i neće biti subjektom bilo kakvih međusobnih `prepucavanja` političkih i drugih zvaničnika u BiH”, navodi se u saopštenju

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender