23. 01. 2022.
Nastava ili zatvaranje škole?

Biće rezova na univerzitetima

Mutabdžija je podsjetio da je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske sa Ministarstvom prosvjete Srbije potpisalo Sporazum o formiranju zajedničke elektronske veb orijentisane baze podataka o svim nastavnicima na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, na osnovu koje će imati jasan pregled stanja, te koliko profesora iz Srpske ima radni odnos u Srbiji i obrnuto, a što će dati predstavu kako praviti “rezove” i ostvariti uštede, te otvoriti prostor za napredovanje kadra.

“Univerzitetski radnici moraju biti prisutni u medijskom prostoru Republike Srpske, moraju biti katalizatori za mnoge procese, a ako ti ljudi ne žive u Srpskoj, onda ne ostvarujemo u svoj punoći ono što očekujemo od akademske zajednice”, istakao je Mutabdžija za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, svi javni fakulteti moraće dostaviti Ministarstvu jasan i precizan plan aktivnosti, uključujući i raspored nastave za cijeli idući semestar, iz kojeg će biti vidljivo koji kadrovi izvode nastavu i u kom intervalu.

On je dodao da će Ministarstvo u septembru izaći sa detaljnom analizom o zaposlenima u svim školama Republike Srpske, iz koje će se vidjeti kakvo je stanje i potrebe tržišta rada za nastavnim zanimanjima.

Govoreći o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, Mutabdžija je istakao da se studentski zahtjevi odnose na to da se na aprilski i oktobarski rok izlazi bez limita, da apsolventski staž traje dvije godine za studente prvog ciklusa, a za master godinu dana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender