16. 08. 2022.

Parastosi u Bratuncu, Srebrenici i Skelanima

Vladika Hrizostom parastos je služio na bratunačkom groblju, a potom i u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, gdje se pomolio Bogu za pokoj duša nastradalih Srba.

“Po stupanju na ovu dužnost bio mi je prioritet da se poklonim velikom broju nevino postradalih Srba u ovom kraju, o čemu sam slušao u toku strašnog rata”, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski.

On je podsjetio prisutne vjernike da se uvijek treba sjećati žrtava, moliti se za pokoj njihovih duša. “Prioritet su stravična stratišta u Podrinju i mjesta potpunog uništenja Srba, gdje se može govoriti o genocidu nad srpskim narodom”, poručio je vladika Hrizostom.

Episkop zvorničko-tuzlanski je podsjetio da su na ovom području, u periodu od 1992. do 1995.godine, nestala mnoga srpska sela, nakon progona i masovnog stradanja mještana.

On je naglasio da se nakon rata i dalje nanosi nepravda srpskom narodu i da to čine sudovi. “Nepravdu čine sudovi, ali je ne čini Bog i zato mu se molimo”, poručio je vladika Hrizostom.

Vladika je napomenuo da je hrišćanski i ljudski poštovati svoje, ali i žrtve drugih, te da se tako treba odnositi prema njima.

Nakon Bratunca i Srebrenice, episkop zvorničko – tuzlanski će u 15.00 časova u Skelanima služiti parastos kod centralnog spomen obilježja za 305 Srba iz ove parohije nastradalih u posljednjem ratu.

“Na nama je da se molimo Bogu za njih, ali i da čuvamo uspomenu na svakog Srbina koji je stradao od ruku zločinaca. Neka im je vječni pokoj i pomen, a nama neka Bog da snage da očuvamo ono što su stvorili i za šta su dali svoje živote”, poručio je vladika Hrizostom.

Ovo je prva kanonska posjeta vladike Hrizostoma ovim parohijama.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender