16. 08. 2022.

Sud BiH ”mjezimče” međunarodne zajednice

Radojičić je istakao da se sada pokazalo da Sud BiH ne zna raditi i da ne primjenjuje zakon kako treba.

On smatra da bi predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso trebalo da podnese ostavku, s obzirom da su dovedene u pitanje gotovo sve presude za ratne zločine za proteklih deset godina.

Radojičić je za ATV pojasnio da parlament Srpske ne može smijeniti predsjednika Suda BiH, te je sada teret ocjene na Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, koji bi morao nešto da preduzme kod ovakvog međunarodnog šamara pravosudnom sistemu BiH.

On je ponovio da odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Maktouf i Damjanović protiv BiH” predstavlja šamar Sudu BiH koji je izricao presude i Ustavnom sudu BiH prema kome su išle apelacije.

“Ova odluka pokazuje da smo bili u pravu kada smo prije nekoliko godina ukazivali na probleme u pravosuđu BiH, o nefunkcionisanju ili bespravnom funkcionisanju institucija”, istakao je Radojičić.

On je dodao da je ovo važno za one koji su presuđeni, koji su pred Sudom BiH suđeni primjenom Krivičnog zakona iz 2003. godine, ali i za buduće slučajeve suđenja za ratne zločine, odnosno koji će se zakon primjenjivati.

Govoreći o usvajanju Zakona o matičnom broju u Predstavničkom domu, Radojičić je rekao da je ovaj zakon mogao biti donesen i prije godinu dana, a SDA će odlučiti šta će biti u Domu naroda, jer ima kontrolni paket u Klubu Bošnjaka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender