23. 01. 2022.

Venecuela obustavila proces normalizacije odnosa sa SAD

Venecuela je saopštila da je prekinula proces normalizacije odnosa sa Sjedinjenim Državama zbog izjave Samante Pauer, nove američke ambasadorke pri Ujedinjenim Nacijama o “represivnim režimima” u Venecueli, Kubi, Iranu i Rusiji.

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro se tako suprotstavio Pauerovoj zbog kritikovanja odnosa njegove vlade prema ljudskim pravima i gušenja građanskog društva, zatraživši od SAD da povuku pomenutu izjavu Pauerove pred Senatom, ali je Stejt department stao na njenu stranu, prenosi AFP.

“Bolivarska Republika Venecuela ovim putem okončava proces konačne normalizacije naših diplomatskih odnosa” koji je započeo u junu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Karakasu.

Venecuela se protivi “intervencionističkoj agendi” koju zastupa ambasadorka Pauer i smatra da su njeni “neučtivi stavovi”, koje je kasnije usvojio Stejt department, u suprotnosti “po tonu i sadržaju” sa ranijim izjavama državnog sekretara DŽona Kerija, prenosi AFP.

Vašington i Karakas nisu razmijenili ambasadore od 2010. godine, iako Venecuela izvozi 900.000 barela nafte dnevno u SAD.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender