18. 08. 2022.

Vlada Srbije ostaje bez Dinkića?

Poslije rekonstrukcije Vlade Srbije, koja će biti završena do 27. jula, u njoj više neće biti Ujedinjenih regiona Srbije (URS), pišu “Večenje novosti”.

“Pošto Mlađan Dinkić nije spreman da ‘pusti niz vodu’ nijednog svog ministra, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić rekonstruisaće Vladu do 27. jula i u njoj više neće biti Ujedinjenih regiona Srbije“, navode “Novosti”.

Prema informacija ovog dnevnog lista, to je za sada najrealniji rasplet nove srpske političke sapunice, poslije stava predsjedništva URS da ne žele da mijenjaju svoje članove Vlade već samo oko 15 nižih državnih službenika.

“Novosti“ pišu da će lideri naprednjaka i socijalista već početkom sljedeće nedjelje početi pregovore oko novog koalicionog sporazuma, “da bi se u ‘foto-finišu’, do godišnjice Vlade 27. jula, formirao redizajnirani kabinet”.

List “Danas“, s druge strane, navodi da se URS odlučio da ne izlazi u javnost sa zvaničnim izjavama nakon što je njihovo Predsjedništvo u četvrtak uveče donijelo odluku da su ministri URS-a radili dobro i da ih ne treba mijenjati, ali i da su spremni da se odreknu 15 drugih državnih funkcionera i direktora.

U URS-u, kako navodi “Danas“, nezvanično kažu da stavom da su zadovoljni radom svojih ministara nisu željeli da naljute koalicione partnere, ali istovremeno nisu željeli ni da se udvaraju bilo kome “kritikujući ljude bez ikakvog osnova”.

U URS-u ponavljaju da nema razloga da bilo ko od njihovih ministara “trpi sankcije da bi se ispunila nekakva forma”, kao i da “ne može trenutno stanje u pojedinim oblastima da bude merilo rada bilo kog konkretnog ministra”.

Podsjećaju i da ne postoje jasni kriterijumi na osnovu kojih bi se donio bilo kakav sud i da je Vlada, koja je i proklamovala ciljeve, dužna da propiše te kriterijume za ocjenjivanje, piše “Danas“.

URS će, inače, sutra održati sjednicu Glavnog odbora, na kojoj će odlučiti koji državni funkcioneri iz te stranke treba da budu smijenjeni u najavljenoj rekonstrukciji Vlade.

U otvorenom djelu sjednice članovi Vlade iz URS – Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović podnijeće izvještaje o radu tokom prvih godinu dana Vlade Srbije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender