16. 08. 2022.
Simić: Grubo kršenje ljudskih prava

Zbog slučaja Maktouf i Damjanović tražiću izmjene zakona

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Krstan Simić najavio je da će pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o krivičnom postupku BiH kako bi se, poslije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Maktouf i Damjanović”, stekao pravni osnov za obnovu suđenja za ratne zločine u kojima je korišten taj zakon.

On je pojasnio da bi se na taj način stekli uslovi da svi osuđenici kojima je suđeno po Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine dobiju pravo da od Suda BiH zatraže novo suđenje na kojem bi bio primijenjen za njih blaži Krivični zakon SFRJ.

Simić tvrdi da nisu tačna tumačenja pojednih pravnih stručnjaka da je Sud BiH, poslije ove presude, dužan da po službenoj dužnosti obavi reviziju svih postupaka za ratne zločine, istučući da nigdje na svijetu ne postoji slučaj da je urađeno nešto slično.

“Upravo ću zato predložiti promjene Zakona o krivičnom postupku kako bi se ugradila odredba koja se odnosi na presude Evropskog suda za ljudska prava, čime bi se stekao osnov da svi oni dobiju pravo na obnovu postupka, osim onih koji su osuđeni za zločine protiv čovječnosti”, pojasnio je Simić za “Pres Republika Srpska”.

Prema njegovim riječima, iz presude Evropskog suda za ljudska prava proističe da jedino oni koji su osuđeni za ta krivična djela neće imati nikakvu šansu na osnovu postupka, jer je Evropski sud utvrdio da u Krivičnom zakonu SFRJ i nije postojala ta odredeba i da se u tom slučaju treba primjenjivati zakon BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender