16. 08. 2022.

Kompromisnim rješenjima izaći iz političke krize

Prodanović je izrazio zadovoljstvo usvajanjem zakona o izmjenama i dopunama zakona o jedinstvenom matičnom broju, prebivalištu i boravištu, putnim ispravama i državljanstvu u Predstavničkom domu, te dodao da očekuje da će oni dobiti podršku i u Domu naroda parlamenta BiH kako bi stupili na snagu.

“Radi se o setu sigurnosnih zakona koji su od izuzetne važnosti za građane BiH. NJihovo usvajanje značajno je i zbog toga da BiH ponovo ne bi bila tema rasprave u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji o pitanjima eventualne suspenzije viznog režima”, rekao je Prodanović na konferenciji za novinare u Zvorniku.

Prodanović, koji je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, istakao je da je za SNSD jako važno što su usvojene izmjene i dopune zakona o jedinstvenom matičnom broju i prebivalištu i boravištu, koji su prošle godine bili u proceduri, ali su oboreni entitetskim glasanjem iz Federacije BiH.

“Mi smo insistirali na usvajanju ovih zakona, uz poštovanje ustavne strukture BiH po kojoj je BiH sastavljena iz dva ravnopravna entiteteta, a što je naš pricipijelni stav od početka. To je značajna poruka građanima u BiH da se konstruktivnim dogovorima i principijelnim stavom konačno dođe do usvajanja ovih zakona”, istakao je Prodanović.

On je naveo da su od izuzetnog značaja bilateralni razgovori predsjednika političkih partija, prije svega u Federaciji BiH, na rješavanju preostalih pitanja od interesa za BiH, a prije svega “Sejdić-Finci”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender