18. 08. 2022.

Obilježavanje krsne slave Spomen-kapele u Vojkovićima

Spomen-kapela, posvećena Svetom velikomučeniku Prokopiju, izgrađena je 2010. godine u spomen na pripadnike Vojske i MUP-a Republike Srpske, te civilne žrtve iz ovog mjesta koji su poginuli u proteklom ratu.

Proslava krsne slave organizovana je u okviru obilježavanja 4. avgusta Dana odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je današnje obilježavanje Svetog Prokopija i krsne slave Spomen-kapele znak da narod ovog kraja misli na junake pale u odbrani Srpske.

“Rezultat toga je Republika Srpska i mi na svakom koraku nastojimo da to opravdamo. Nesumnjivo to nije dovoljno i da to nije pitanje htijenja ili volje pojedinaca, već okvirno stvarne moći ovog društva da pomogne porodicama koje su najviše dale u stvaranju Srpske”, rekao je Mutabdžija.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je da je ova spomen-kapela samo jedan od spomenika koji je ova opština napravila za borce sa ovog područja koji su bili pripadnici pet brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa i dali značajan doprinos za stvaranje Srpske.

Predsjednik Predsjedništva Boračke oranizacije Vojkovići, Grlica i Krupac Boban Tomašević rekao je Srni da na ovim prostorima nisu samo odbranjeni Vojkovići, Grlica i Krupac, već kompletan istočni dio, a time i Republika Srpska.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender