26. 01. 2022.

Patrijarh u Sankt Peterburgu

Patrijarh srpski, sa visokom delegacijom Srpske pravoslavne crkve /SPC/, obišao je svetinje Isakijevski sobor, hram-muzej Spasitelj na krvi i grob Svete Ksenije Petrogradske – saopšteno je na sajtu SPC.

Delegacija SPC je obišla i Novodjevički manastir posvećen Vaskrsenju Hristovom, a u obitelji pri Kazanskoj sabornoj crkvi patrijarha srpskog Irineja je pozdravila igumanija Sofija sa sestrinstvom, koja mu je uručila kopiju ikone Matere Božje “Radost i utjeha”.

Patrijarh Irinej će se u nastavku posjete Sankt Peterburgu pokloniti svetinjama ove sjeverne eparhijske stolice i zajedno s mitropolitom petrogradskim i ladoškim Vladimirom odslužiti liturgiju u Kazanskom katedralnom hramu.

Prethodnih dana patrijarh Irinej je posjetio hramove moskovskog Kremlja i Pokrovski manastir i poklonio se moskovskim svetinjama, posebno moštima svetitelja Petra, Jone, Filipa i Germogena, a sa ruskim patrijarhom Kirilom služio liturgiju povodom ruskog sveca Sergija Radonješkog.

U svetinjama Kremlja se nalaze sačuvane freske Svetog Simeona i Svetog Save, kao i Svetog cara Lazara mučenika Kosovskog iz 15. i 16. vijeka.

Patrijarh Irinej, sa visokom delegacijom SPC, nalazi se u 13-dnevnoj posjeti Ruskoj pravoslavnoj crkvi koja će trajati do 30. jula, a predviđeno je da se sretne i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender