17. 08. 2022.

Radimo samo ono što i Hrvatska

Šarović je istakao da BiH za ovaj svoj potez ima podršku Evropske komisije i da će se ponašati na ovaj način ne samo kada je u pitanju meso, nego i ostali proizvodi.

“Na isti način postupaju Hrvati. Ako pokušate da izvezete jedan kilogram mesa u Hrvatsku vidjećete da će na granici tražiti EU broj. To isto tražimo i mi, odnosno samo želimo da budemo ravnopravni i ništa drugo”, rekao je Šarović.

On je napomenuo da BiH ima obavezu da štiti svoje proizvođače i da su Hrvati sami pred 1. juli otkazali zajednički ugovor o veterinarstvu koji je regulisao pitanje objekata za izvoz i u jednu i u drugu zemlju.

“Pošto su to oni samoinicijativno otkazali, nama nije preostalo ništa drugo nego da primjenjujemo zakonodavstvo BiH koje kaže da, ukoliko nema sporazuma, u BiH može da se izveze iz objekta koji ima EU broj ili eventualno naše Kancelarije za veterinarstvo”, rekao je Šarović.

On je istakao da mlijeko iz BiH ima šansu da se nađe na tržištu EU. “Ako savladamo prepreku za mlijeko kao najosjetljiviji proizvod u EU, vjerujem da ćemo onda lakše doći i do rješenja za izvoz ostalih proizvoda”, istakao je Šarović.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ranije je najavljeno da će uskoro biti objavljen spisak od više od 50 hrvatskih firmi na koje se odnosi zabrana izvoza u BiH, koje moraju uskladiti rad sa evropskim propisima ukoliko žele plasirati svoje proizvode u BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender