14. 08. 2022.

8 minerala bez kojih vaše tijelo ne može

Kako bismo uvijek bili zdravi potrebno je da, pored vitamina, unosimo i određene minerale u organizam. Međutim, koji su minerali najznačajniji za zdravlje i nesmetano funkcionisanje organizma? U kojim se namirnicama nalaze? Odgovore na ta pitanja možete saznati u nastavku.

 

Kalcijum

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u organizmu, a 99% ovog minerala deponovano je u kostima i zubima, za čiji je razvoj nephodan. On pomaže i zgrušavanje krvi i metabolizam vitamina D. Nedostatak kalcijuma može uzrokovati grčeve u mišićima, ukočenost i peckanje u udovima. Najbolji izvori ovog minerala su mlijeko i mliječni proizvodi.

 

Magnezijum

Magnezijum je neophodan za sintezu masnih kiselina i proteina. Pomaže i u autonomnoj kontroli srca, a najbolji izvori ovog minerala su mahunarke i zeleno lisnato povrće.

 

Jod

On je bitna komponenta hormona štitnjače. Morski plodovi, crveni luk i povrće koje raste na zemljištu bogatom jodom najbolji su izvori ovog minerala. Nedostatak joda uzrokuje gušavost te može dovesti do pobačaja i kongenitalnih anomalija kod novorođenčadi.

 

Cink

Prisutan je u svim organima, tkivima i tečnostima organizma. On pomaže razgradnju ugljenih hidrata, lipida, proteina i nukleinskih kiselina. Najbolji izvori cinka su nemasno crveno meso, svinjetina, integralne žitarice, sir, mahunarke i orašasti plodovi. Nedostatak ovog minerala uzrokuje opadanje kose i povećanu osjetljivost na infekcije. Nedostatak cinka u trudnoći izaziva pojavu prijevremenih porođaja, intrauterino zaostajanje u rastu i oštećenja neuralne cijevi.

 

Selen

Selen je veoma bitan za imunološki sistem. On, takođe, djeluje i kao antioksidant. Najbolji izvori ovog minerala su morska riba, piletina, ćuretina, jaja i morski plodovi.

 

Bakar

Od suštinskog je značaja za formiranje vezivnog tkiva, metabolizam željeza, sintezu melanina i iskorištavanje kiseonika. Najbolji izvori bakra su morski plodovi, mahunarke, integralne žitarice, tamna čokolada i trešnje. Nedostatak ovog vitamina dovodi do anemije i diskoloracije kože i kose.

 

Mangan

Ovaj mineral je važna komponenta određenih enzima, a njegov nedostatak uzrokuje smanjenu reproduktivnu funkciju i skeletna oštećenja. Najbolji prirodni izvori mangana su žitarice, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće i čaj.

 

Natrijum

Natrijum je od vitalnog značaja za održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu i za održavanje krvnog pritiska na optimalnom nivou. Primarni izvor ovog minerala je kuhinjska so.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender