23. 09. 2021.

Govedarica: Plakate u Banjaluci lijepili su pojedinci, ne predstavnici studenata

Tokom vikenda u Banjaluci su polijepljeni sporni plakati, nakon čega je policija privela dva studenta na informativni razgovor, Vaš stav povodom ovog događaja?

Studenti koji su bili na informativnom razgovoru u policiji nisu lijepili plakate po nalogu ni jedne studentske organizacije i zato je neprimjereno da se ono što su oni radili na svoju ruku pripisuje studentima. To je uradio pojedinac i to je kolege Macanovića lična stvar, to ne treba da se stavlja u kontekst da su to uradili studenti, to su uradila dva srudenta, to je nešto što je privatno. Lijepljenje plakata nije stav studentskih organizacija. Kolege nisu mogle biti privođene u prostorijama Univerziteta bez odobrenja rektora. Ja sam se čuo sa rektorom Stanićem, te mi je pojasnio koji su to slučajevi kad uniformisana policija može ući u prostorije Univerziteta. Dakle policija ne smije ući u prostorije Univerziteta jer je to povreda autonomije Univerziteta.

U Studentskom centru ”Nikola Tesla”  dogodilo se trovanje studenata, koga smatrate odgovornim i kad se mogu očekivati rezultati istrage?

To je katastrofalno i nedopustivo, samtramo da je to direktan udar na život i zdravlje studenata. Imamo saznanja da je četvoro radnika suspendovano i da je pokrenut disciplinski postupak. Takođe se piše po medijima da je kuvarica prenijela salmonelu, međutim mi čekamo zvanične podatke od MUP-a, koji sprovodi istragu te apelujemo  da se što prije riješi slučaj.

Vi ste novoizabrano rukovodstvo Unije studenata Republike Srpske, šta je ono na čemu ćete insistirati u narednom periodu i koji su vaši ciljevi?

Novo rukovodstvo Unije je četvrtu sedmicu u mandatu i vec smo pokrenuli mnoga pitanja, od rješavanja problema studentskog standarada do pomoći studentima sa statusom djece palih boraca. Delegacija Unije je boravila u posjeti Ministrastvu rada i boračko-invalidske zaštite gdje smo sa resornim ministrom Đokićem dogovorili finansiranje nabavke udzbenika za brucošse, sa statusom djeca palih boraca. Pokrenuli smo pitanje rješavanja problema Studentskog standrada na potezu Pale-Lukavica-Foča, gdje smo imali prvi sastanak posvećen toj problematici sa menadžmentom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture, predstvanicima loklane zajednice opštine Pale i Grada Istočno Sarajevo. Vec je raspisan tender za Foču. Insistiramo na zdrastvenoj zaštiti studenata, mobilnosti, međunarodnoj saradnji, naučno-izdavačkoj djelatnosti, kao i na tematskoj sjednici Vlade RS posvećenoj visokom obrazovanju.

Kakvo ste stanje u Uniji Studenata zatekli?

Još smo u postupku preregistracije u sudu, stanje do sada je solidno.

Nakon izbora imali ste sastanak sa predsjednikom Srpske, Miloradom Dodikom, o čemu ste razgovarali?

Sa predsjednikom Srpske, smo razgovarali o studentskom standardu koji je najlošiji na Palama, upoznali predsjednika o stanju Studentskih domova u RS, apelovali smo na izjednačavanje troškova završnog master rada koji je u Banja Luci 1000,00 maraka što smatramo da je preskupo a u Istočnom Sarajevu je 500,00 maraka, gdje je predsjednik odmah reagovao sa preporukom prema menadžmentu Univerziteta. Takođe smo razgovarali o stipendiranju, zdrastvenoj zaštiti studenata i organizovanju studentskih radinh akcija. Takođe razgovarali smo o rangiranju javnih i privatnih visokoškolskih ustanova što će biti urađeno u narednom periodu.

Raspisan je tender za izdragnju Četvrtog paviljona, šta se nakon toga desilo?

Svakako da podržavamo izgradnju Četvrtog paviljona i ona je neophodna, imamo saznanja da je u postupku administratvino-pravna regulativa, odabir izvođača i sl. ali to ne smije puno da čeka i nadamo se da će to ići ubrzanim tempom.

U kakvim ste odnosima sa resornim ministrom, Goranom Mutabdžijom, s obzirom da su studenti na protestu u Banjaluci tražili njegovu smjenu?

Unija studenata Srpske je u poslovnim odnosima sa resornim ministrom Mutabžijom jer mislimo da treba dati šansu ministru, koji je nekoliko mjeseci na toj poziciji. Ministar će imati ozbiljne zahtjeve pred sobom koje treba da ispuni a vrijeme će pokazati ostalo. Iz Ministarstva  su se pokazali konstruktivno kada su u pitanju naši zahtjevi koje smo uputili a tiču se izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Na kraju našeg razgovora recite nam vaših pet omiljenih pjesama koje biste voljeli da čujete u programu Kontakt radija?

Lexington bend- Dobro da nije veće zlo; Željko Samardžić- Zaustavite januar; Miligram- Sviraj brate; Zdravko Čolić- Ostani; Saša Kovačević- Slučajno.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender