17. 08. 2022.

Najbolji šamponi i regeneratori za vaš tip kose

Ako koristite pravi šampon i regenerator, koji odgovaraju vašem tipu kose, oni će vam pomoći da izvučete maksimum od prirodne teksture vaše kose. Prozirni šamponi su laganiji od kremastih, što ih čini odličnima za masne tipove kose. Kremasti šamponi su teži te mogu “spustiti” tanku kosu, ali su odlični za suhu i oštećenu kosu. Veoma je bitno da koristite pravi proizvod za vaš tip kose, jer ćete na taj način izbjeći komplikacije (neposlušna kosa, masno vlasište i slično). Evo koji se šamponi preporučuju za određeni tip kose.

 

Suha ili oštećena kosa

Ako imate suhu ili oštećenu kosu, izbjegavajte prozirne šampone. Birajte šampone koji ne sadrže natrijum lauret sulfat (inače, nikada ne biste trebali koristiti takve šampone), jer oni nježno peru kosu, bez dodatnih oštećenja. Koristite hidratantni regenerator od vrhova ka korijenima (na vlasište biste trebali nanijeti minimalne količine). Potražite regenerator koji sadrži prirodna ulja, shea buter i proteine. Ako vam je kosa veoma oštećena, na vrhove kose možete nanositi regenerator koji se ne ispira.

 

Masna ili tanka kosa

Potražite prozirne šampone koji sadrže pantenol ili proteine pšenice. Kosu možete prati svaki drugi dan, kako biste se riješili prevelike količine masti, ali i svakodnevno, ukoliko se radi o ekstremno masnoj kosi. Kao i kod šampona, izbjegavajte korištenje “teških” regeneratora, jer će oni samo opustiti kosu. Potražite lagane formule, koje ne sadrže ulja te regenerator nanosite od sredine kose ka vrhovima (izbjegavajte nanošenje na vlasište).

 

Kovrdžava, talasasta ili gusta kosa

Ovi tipovi kose imaju tendenciju da budu dosta suhi pa se preporučuje upotreba kremastih šampona (kao kod suhe ili oštećene kose). Potražite bogate formule koje ne sadrže natrijum lauret sulfat. Kosu ne morate prati svakodnevno – svaki treći dan je sasvim u redu. Najbolje je da koristite regeneratore koji sadrže silikon i proteine, jer ćete na taj način izbjeći dodatno kovrdžanje. Za dodatnu hidrataciju, možete koristiti regenerator koji sadrži soju ili proteine pšenice, prije i poslije pranja kose.

 

Oštra i gruba kosa

Od svih tipova kose, oštra i gruba kosa je najsuvlja pa bi bilo najbolje da koristite super hidratizirajuće i kremaste šampone. Ulje kokosa ili makadamije sastojci su koje trebate tražiti prilikom odabira šampona za ovaj tip kose, jer će oni obložiti kosu i sačuvati vlažnost u njoj. Obzirom da je ovaj tip kose izrazito suh, potrebno je da koristite i ekstra hidratizirajuće regeneratore. Sastojci na koje trebate obratiti pažnju su masni alkoholi, kao što su cetil, stearil, pantenol ili silikon ili esencijalna ulja.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender