16. 08. 2022.

Poljoprivrednici iz Semberije počeli protestnu vožnju

Namjera poljoprivrednika je da protestnom vožnjom izraze nezadovljstvo zbog niske otkupne cijene pšenice koju su im za ovogodišnji rod ponudili semberski mlinari, kao i zbog uvoza ove žitarice.

Cijena kojom su mlinari izašli pred poljoprivrednike je od 26 do 28 feninga po kilogramu suvog zrna hljebnog žita što je, prema njihovom mišljenju, nedopustivo i ponižavajuće.

Poljoprivredni prozvođači u Semberiji traže da najodgovornije institucije Republike Srpske dogovore sa Ministartvom za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu BiH da se zabrani uvoz pšenice u Srpsku sve dok, kako kažu, postoji i posljednje zrno na domaćem tržištu.

“Nemamo namjeru da pravimo blokade, ali ako danas ne uspijemo da sa vlastima Srpske i njenim predstavanicima koje smo pozvali na ovaj skup dogovorimo da se zabrani uvoz pšenice i ako se ta odluka ne donese do petka, blokiraćemo sve prelaze”, rekao je Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Srpske – grad Bijeljina.

On je podsjetio da je Vlada Srpske dala podsticaj od 0,4 KM po kilogramu pšenice, na koji imaju pravo svi registrovani poljoprivrednici, te da bi uz otkupnu cijenu od 0,38 KM bili pokriveni samo troškovi domaće proizvodnje hljebnog žita.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender