18. 01. 2022.

Potpisan Protokol o utvrđivanju najniže cijene rada

Protokol su danas potpisali i predsjednik Granskog sindikata organa uprave Srpske Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić, te predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Anica Jondić sa resornim ministrima.

Cvijanovićeva je nakon potpisivanja novinarima rekla da je Vlada, nakon analize, odlučila da se ide na vraćanje plata u iznosu od pet odsto, koje su prethodno smanjene za deset odsto.

“Iako je prvobitna ideja bila da sa vraćanjem plata krene od septembra, došlo je do dogovora da vraćanjem bude obuhvaćena i julska plata, čime je cijelo drugo polugodište obuhvaćeno novim režimom”, rekla je premijerka Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da će potpisivanje Protokola obezbijediti da neometano sve plate koje će se odnositi na ovaj period budu vraćene za pet odsto u odnosu na umanjenje od deset odsto.

Predsjednica Sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je danas samo formalizovano ono što je dogovoreno u ranijem periodu između predstavnika i predsjednika granskih sindikata korisnika budžeta i resornih ministara.

“Ovo je dogovor socijalnih partnera o iznosu cijene rada u vremenu kada će ta cijena rada biti na snazi, odnosno od jula. To nije bio džentlmenski potez Vlade, već dogovor socijalnih partnera i zahtjeva granskih sindikata da se u 2013. plata vrati na nivo iz 2012. godine”, istakla je Mišićeva.

Ona smatra da je ovo samo korak ka vraćanju plata koje su nepravično i nepotrebno umanjene, donošenjem ovogodišnjeg budžeta.

Mišićeva je podsjetila da će već iduće sedmice biti započeti razgovori sa direktorima fondova, zavoda i Civilne zaštite, predstavnika sindikalnih organizacija, predstavnika granskih sindikata i resornih ministara u vezi sa pregovorima oko vraćanja plata radnicima koji rade u ovim institucijama.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender