16. 08. 2022.

Sve zemlje regije napreduju, osim BiH

Savjet je na današnjoj sjednici još jednom izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka BiH na putu ka EU.

Na sjednici Savjeta, kojoj su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja članica EU, a kojom je predsjedavala visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton, istaknuto je da sve zemlje u regiji napreduju, osim BiH.

Savjet je iskazao žaljenje i duboku zabrinutost zbog toga što bh. lideri i nakon tri godine nisu implementirali odluku Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić i Finci” te samim tim to znači da BiH krši međunarodne obaveze.

– Savjet je zabrinut zbog mogućih posljedica do kojih može doći na izborima 2014. godine te još jednom pozivamo BiH da shvati prioritetnim to da Ustav uskladi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Takođe, neophodno je da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – istaknuto je na sjednici te je napomenuto da je implementacija presude “Sejdić i Finci” ključan element u procesu pristupanja evropskim integracijama.

– Savjet zahtjeva od političkih čelnika u BiH da se dogovore o sprovođenju presude, po hitnom postupku – saopšteno je uz napomenu da Evropska unija nastavlja podržavati BiH na njenom putu ka evropskoj perspektivi.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender