16. 08. 2022.

Kako spasiti vezu: 5 vještina koje morate naučiti

Da li vaša veza visi o koncu? Možda se sve činilo u redu, ali odjednom imate osjećaj da se bliži kraj. Pitate se šta drugi rade u ovakvoj situaciji, da li oni znaju kako da spase vezu?

Ako je za utjehu, bar ste svjesni šta se dešava te možda još uvijek imate vremena da napravite određene promjene. Nažalost, ništa nije tako jednostavno kao što zvuči. Ali, ako ste odlučni da spasite svoju vezu, onda je potrebno da naučite i praktikujete sledećih pet vještina, prije nego što bude zaista kasno. Imajte na umu da, u velikom broju slučajeva, ako jedna osoba napravi promjenu i partner se može promijeniti kao rezultat novog ponašanja.

 

Rano identifikovanje problema

Problemi postoje u svakoj vezi, ali ako želite da spasite svoju, moraćete da shvatite šta su problemi, kako biste mogli da ih riješite. Potrebno je da shvatite da je problem u vama 50%, a možda i 100%. Možete li se nositi sa time? Možete li situaciju sagledati objektivno i reći: “Moram promijeniti svoj način ponašanja”? Osobe u ovakvim situacijama mogu zauzeti odbrambeni stav i odbiti da priznaju da su možda one krive. Pored toga, veoma često može doći do odbijanja pronalaženja načina za rješenje problema. Nikada nije lako priznati da nismo u pravu pa ni samima sebi.

 

Početak komunikacije

Komunikacija je ključna za svaku vezu, a ako imate osjećaj da vaša veza polako odlazi u nepovrat, pokušajte sa starom, dobrom, jednostavnom komunikacijom. Sjedite i razgovarajte. Koliko je vremena prošlo otkako ste zaista slušali jedno drugo? Vjerovatno je prošlo dosta vremena, ukoliko se susrećete sa problemima. Razgovarajte o problemima, ali i o rješenjima. Vi možda nemate pojma kako se vaš partner zapravo osjeća, ali komunikacija to može promijeniti. Ali zapamtite, komunikacija nije kada vi pričate, a vaš partner sluša. Ako želite da saznate šta su problemi, pustite partnera da priča, vi slušajte i nemojte ga prekidati kako biste mu rekli da nije u pravu. Saslušajte, a onda kažite ono što imate.

 

Izvinite se kada niste u pravu

Ako shvatite da ste vi bili dio problema, više je nego poželjno da se izvinite za ono što jeste ili niste (a trebali ste) uradili. Izvinjenja mogu učiniti mnogo za vezu, mogu je ojačati, ali je potrebno dosta hrabrosti za to. Izvinjenje mora biti iskreno. U suprotnom, može doći do pogoršanja situacije.

 

Igra krivice

Prestanite igrati ovu igru, prije nego vam ona uništi vezu. Svakako ne biste trebali svu krivicu svaljivati na partnera. U većini slučajeva veze završavaju zbog problema oba partnera. Ako svaljujete krivicu na partnera, on će zauzeti odbrambeni stav i u konačnici nećete ostvariti željeni cilj. Potrebno je da razgovarate o problemima kako biste vidjeli da li ste u stanju da date dobre prijedloge koji vam mogu pomoći da okončate zategnutu situaciju. Potrebno je da iz tog razgovora oboje izađete kao pobjednici. Pokušajte se staviti na partnerovo mjesto i sagledajte stvari iz njegovog ugla.

 

Otarasite se predrasuda

Raskidi se često dešavaju zbog predrasuda. Ne možete uvijek znati o čemu partner razmišlja pa se prestanite ponašati kao da to znate. Prestanite se ubjeđivati da mu nije stalo do vas. Prestanite se plašiti stvari za koje mislite da vaš partner radi ili o njima razmišlja. Držite se činjenica, ako želite da znate kako da spasite vezu. Postoji već dovoljno problema sa kojima se trebate suočiti, a to nisu stvari koje ste sebi umislili.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender