16. 08. 2022.

Kosovo – pomen

Ubijenim žeteocima parastos će služiti Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije, a potom će biti održan pomen žrtvama pred spomen-pločom na školi u centru sela.

Na njivama u selu Staro Gracko 23. jula 1999. godine iz zasjede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je sedamnaest godina.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i LJubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

U ime Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju pomenu će prisustvovati direktor Aleksandar Vulin.

Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Porodice ubijenih i dalje čekaju da zločinci budu privedeni pravdi.

Među te zločine, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistava djece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa “Niš ekspresa” kod Podujeva.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, poslije dva mjeseca, usljed nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Ekstremisti iz obližnjeg sela Veliki Alas su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gackom na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender