18. 08. 2022.

Srpska nije odgovorna za negativnu ocjenu Brisela

Dodik je rekao novinarima u Nevesinju da je BiH nepopravljiva i neodrživa zemlja i da je to jasno i onima koji daju ocjenu, ali da istrajavaju u svom konceptu u vezi sa BiH.

Ističući da je BiH cijela negativna i da takva mora biti i ocjena iz Brisela, Dodik je rekao da je neprihvatljiva BiH kakvu zamišljaju neki strani centri moći sa stanovišta svojih ideoloških postulata.

“BiH koja podrazumijeva izvorni Dejton nije za nas sporna, kao ni ona u kojoj će se poštovati Republika Srpska”, rekao je Dodik i dodao da je BiH, koja se gradi na oduzimanju nadležnosti Srpskoj, sporna i da ne treba da postoji.

Dodik ističe da BiH, željela to ili ne, mora da prihvati kao realnost Republiku Srpsku, koja nema nikakve odgovornosti za negativnu ocjenu Savjeta za spoljne poslove EU u vezi pitanja “Sejdić-Finci”.

“Mi smo dali svoj prijedlog i on korenspondira sa onim što je ustavno i što je odluka Suda u Strazburu, a to što neki u Sarajevu izmišljaju ‘Markove konake’ kako bi razgradili Republiku Srpsku, o tome mogu samo da sanjaju”, rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska nema potrebe da se bavi tim pitanjem i da ima katastrofalnu štetu zbog toga što se nalazi u BiH.

“Republika Srpska ima milionske štete i trpi mnoge stvari, kao što je i opravdan izlazak poljoprivrednika traktorima na puteve Srpske, zbog politike koju vodi BiH, a ne mi”, rekao je Dodik.

Komentarišući pismo koje je liderima BiH uputio evropski komesar za proširenje Štefan File, Dodik je rekao da File tim želi da podstakne priču “Sejdić-Finci” i da se to pitanje riješi kako bi se aplikacija BiH za članstvo u EU smatrala kredibilnom.

Savjet za spoljne poslove EU izrazio je žaljenje zbog neuspjeha političkih lidera BiH da tokom posljednje tri godine sprovedu odluku “Sejdić-Finci”, čime dovode BiH u poziciju da krši međunarodne obaveze.

Iz Savjeta su izrazili zabrinutost zbog mogućih implikacija s obzirom na izbore 2014. godine i pozvali BiH da kao prioritetno pitanje uskladi Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender