10. 08. 2022.

Za rekonstrukciju Kastela još 1,13 miliona evra

Na sastanku radne grupe za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), koji je održan nedavno u Novom Sadu, predstavnici Evropske komisije su saopštili, da će iz sredstava Evropske unije biti finansirana tri projekta, i to: rekonstrukcija dijela tvrđave Kastel u Banjoj Luci, franjevački samostan u Baču u Srbiji i arheološki lokalitet Apolonija u Albaniji.
Kako je navedeno, ukupna sredstva odobrena u ovom programu iznose 2,8 miliona evra, od čega će za rekonstrukciju dijela tvrđave Kastel, cjeline 2 – Kulturnog centra, biti dodijeljeno 1,13 miliona evra. Planirano je da se ova sredstva utroše za rekonstrukciju kula 3 i 4, podzemnog arsenala, te dijela bastiona i bedema koji su sastavni dio cjeline 2. Na ovaj način, između ostalog, biće omogućeni kvalitetniji uslovi za održavanje kulturnih događaja u okviru ljetne scene.
Komentarišući ovu odluku, gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, izjavio je da je veoma važno što je Kastel uvršten u tri projekta koji će biti finansirani na Balkanu.
– Ova tri lokaliteta su odabrana kao vrijedni projekti očuvanja i obnove kulturnog nasljeđa u regiji i to dovoljno govori o značaju Kastela za cijeli Balkan, ali i šire. Rekonstrukcija Kastela je vrlo zahtjevan postupak i u tom procesu moramo ići korak po korak. Mi već imamo dvije cjeline za koje smo obezbijedili sredstva, a nedavno sam iskoristio posjetu gradonačelnika izraelskog grada Modina, kako bi i on prenio informacije o mogućnostima ulaganja u rekonstrukciju Kastela potencijalnim investitorima u svojoj zemlji – rekao je Gavranović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender