26. 01. 2022.

5 prirodnih preparata za ravnanje kose

Preparati za ravnanje kose veoma su traženi. Međutim, hemikalije koje oni sadrže, kako bi vaša kosa postala ravna i glatka, imaju štetan uticaj na zdravlje vaše kose. Upravo zbog toga je bitno pronaći alternativu. Kako ne biste više lutali, pogledajte pet prirodnih preparata koji vam mogu pomoći da imate ravnu i lijepu kosu, bez nuspojava.

 

Tretman toplim uljem

Osim što hrani i njeguje kosu, redovni tretman toplim uljem može vam pomoći da kosu i izravnate. Pomiješajte kokosovo i maslinovo ulje. Nakon par dana, maslinovo ulje možete zamijeniti bademovim. Mješavinu utrljajte na vlasište i kosu te nakon toga kosu prekrijte toplim peškirom. Nakon 45 minuta kosu isperite šamponom.

 

Mlijeko

Kada je riječ o ravnanju kose, mlijeko je veoma djelotvorno. Naspite mlijeko u bocu sa raspršivačem i špricajte po kosi. Sačekajte pola sata kako bi kosa upila mlijeko. Nakon toga kosu isperite šamponom.

 

Sok od limuna i mlijeko od kokosa

Izrendajte kokos, pomiješajte ga sa vodom te dobijenu smjesu procijedite kako biste odvojili kokosovo mlijeko. Dodajte sok od limuna i smjesu hladite u frižideru par sati. Na vrhu smjese će se stvoriti kremasti sloj. Upravo taj sloj trebate nanijeti na kosu i prekriti je toplim peškirom. Nakon sat vremena kosu isperite blagim šamponom i sačekajte da se osuši. Kosa će biti mekša i lakša za “rukovanje”.

 

Med i mlijeko

U mlijeko dodajte med i miješajte dok ne dobijete glatku pastu. Za efikasnije rezultate, u smjesu dodajte izgnječene jagode ili banane. Nanesite na kosu. Nakon što se smjesa osuši na kosi, isperite je mlakom vodom.

 

Maslinovo ulje i jaje

Umutite dva jajeta i dodajte adekvatnu količinu maslinovog ulja. Izmiješajte i nanesite na kosu. Nakon sat vremena kosu isperite blagim šamponom.

 

Napomena: Pomenuti tretmani neće djelovati kao ispravljanje kose u frizerskom salonu. Potebno je da bilo koji od navedenih tretmana primjenjujete najmanje dva puta sedmično kako biste vidjeli rezultate. Ipak, ako vam je kosa veoma kovrdžava i želite da je ispravite što prije, moraćete se podvrgnuti nekom od frizerskih tretmana. Imajte u vidu da to ne biste trebali raditi isuviše često, jer toplota i kozmetički proizvodi namijenjeni u te svrhe mogu isušiti i oštetiti kosu.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender