16. 08. 2022.

Bez dogovora o otkupnoj cijeni pšenice

Resorni ministar Stevo Mirjanić rekao je da je na sastanku sa predstavnicima mlinsko–pekarske industrije i poljoprivrednih proizvođača predloženo da se cijena pšenice formira na nivou od 0,38 KM, s tim da cijenu od 0,33 KM trebaju platiti mlinske organizacije, a da Vlada premiju od 0,04 KM po kilogramu poveća na 0,05 KM i tako obezbijedi ukupnu cijenu od 0,38 KM.

“Svim prerađivačima, mlinskim organizacijama omogućeno je da koriste sredstva posebne kreditne linije za otkup pšenice, čija će kamata iznositi do četiri odsto, s tim da će ta sredstva moći da se zanavljaju, odnosno da se ne vraćaju, nego da ih korisnik usmjerava u zasnivanje nove proizvodnje”, istakao je Mirjanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, pravo na premiju imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju dokumentaciju uslovljenu pravilnikom o ostvarivanju podsticaja.

On je dodao da je po pitanju cijene mlinsko–pekarskih proizvoda dogovoreno da se narednih dana, u organizaciji Ministarstva trgovine i turizma i uz učešće Ministarstva poljoprivrede, organizuje razgovor o usklađivanju cijena brašna, proizvoda na bazi brašna, hljeba i pekarskih proizvoda.

“Nakon cjenovnog odnos, koji je danas postavljen na 0,38 KM kao cijena sirovine, trebalo bi dogovoriti nivelaciju cijena ostalih proizvoda, koji će biti realizovani u saradnji sa proizvođačima i potrošačima”, pojasnio je Mirjanić.

On kaže da nisu svi zadovoljni ovom indikativnom cijenom od 0,38 KM, jer neki smatraju da je visoka, a drugi niska, ali i ističe da vjeruje da će dogovor biti postignut.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić Hrstić istakla je da ne postoje mehanizmi koji mogu primorati domaće pekare da otkupe domaće brašno.

Predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos rekao je da ova cijena ne zadovoljava do kraja mlinare, te da bi preživjeli i proizvođači i prerađivači, mora se napraviti kompromis koji znači da će svi podnijeti dio tereta, od poljoprivrednog proizvođača do krajnjeg potrošača.

“Ovdje teret pada na poljoprivredne proizvođače i mlinska preduzeća, ali ne i na pekare i trgovce”, smatra Kos.

On je istakao da, ukoliko budu dobili garancije da će brašno tako skupe domaće pšenice biti prodato domaćim pekarima i trgovcima, mlinari nemaju ništa protiv da se na ovaj način pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

“Ukoliko mi treba da podnesemo taj ceh sami, a da iza nas ostanu tržišni mehanizmi ponude i tražnje, nismo spremni na taj ustupak, jer se uvozi brašno iz Srbije i Hrvatske po znatno nižim cijenama”, pojasnio je Kos.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske – Bijeljina Ljubo Maletić rekao je da ne vjeruje da će poljoprivredni proizvođači pristati na ovu cijenu, te da neće dozvoliti da “rade za džaba”.

On je dodao da su poljoprivredni proizvođači već spustiti svoju cijenu sa 0,42 na 0,40 KM, pa na 0,39 KM.

“Ako se ne dogovorimo, spremni smo na kompletnu blokadu puteva od narednog četvrtka, 1. avgusta”, rekao je Maletić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender