10. 08. 2022.

Haos u Bugarskoj: Skupština pod opsadom građana, šef države traži ostavku Vlade

Oko 2.000 demonstranata, navodi dopisnik AFP, opkolilo je u utorak popodne zgradu Narodnog Sobranja dok su skupštinski odbori razmatrali rebalans državnog budžeta.

Tek poslije ponoći policija je rastjerala demonstrante sa improvizovane barikade, ali je uspjelo da prođe svega nekoliko kombija.

Novinari blokirani u zgradi parlamenta su vidjeli kako odlaze neki od ministara i poslanika, dok su drugi otišli pred zoru kada je broj demonstranata opao, kaže državni Radio BNR.

Najmanje devet ljudi, među kojima dva policajca, povrijeđeno je u utorak uveče, po bolničkim izvorima.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetlin Iovčev tvrdi da policija nije upotrijebila silu. Demonstranti su bacali kamenice i druge predmete, rekao je on.

Policija je saopštila je da je ukupno 109 ljudi – tridesetak poslanika, tri ministra, novinari i osoblje parlamenta – bilo zatočeno u zgradi.

Prvi pokušaj policije da izvede jednu grupu autobusom, nije uspio jer su demonstranti napali vozilo, razbijajući prozore.

Demonstranti, koji su uzvikivali „Mafija!” i „Ostavka!”, podigli su improvizovane barikade na ulicama u blizini zgrade Sobranja.

Predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev je pozvao na mir: „Pozivam demonstrante da se uzdrže od bilo kakve akcije koja dovodi do eskalacije napetosti i kršenja javnog reda i mira”, rekao je on.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender