13. 08. 2022.

Porodice nestalih u Buća potoku

Iz Udruženja je saopšteno da su od direktora gradske deponije Selima Babića ponovo tražili pristup mjestu ekshumacije za svoje članove i novinarske ekipe, ali da još nisu dobili odgovor.

Novinarskim ekipama i porodicama nestalih sarajevskih Srba, iako je Tužilaštvo BiH dalo odobrenje, direktor deponije nije dozvolio pristup mjestu gdje se vrši ekshumacija.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije Milan Mandić rekao je ranije da ima saznanja da je na ovoj deponiji zakopano više desetina Srba iz Sarajeva koji su ostali lojalni tadašnjoj BiH.

Mandić vjeruje da je na ovoj deponiji završila većina sarajevskih Srba za kojim se danas traga, a riječ je o oko 350 civila iz svih sarajevskih opština.

On je dodao da ovdje nije riječ o klasičnoj deponiji, već o masovnoj grobnici i mjestu ratnog zločina.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić rekao je ranije da će iskopavanje na deponiji trajati više mjeseci, jer su tu i primarnme i sekundarne grobnice.

On je podsjetio da su prilikom probnog iskopavanja naišli na skeletne ostatke, da radovi idu polako i da će trajati više mjeseci.

– Očekujemo da nađemo nekoliko desetina tijela ubijenih ljudi koji su na ovu lokaciju dovezeni isključivo radi sakrivanja i prikrivanja ratnog zločina – rekao je Mišić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender