SIPA proslijedila Tužilaštvu prijavu protiv Begića i Mehmedovića

“Sipa je predmetnu prijavu, u skladu sa procedurama, proslijedila Tužilaštvu BiH i očekujemo njihov stav“, dodala je ona.

Ona je napomenula da će, u skladu sa svojim ovlaštenjima predviđenim Zakonom o krivičnom postupku, Sipa provjeriti navode iz ove prijave i o rezultatima obavijestiti Tužilaštvo BiH i javnost.

Prema navodima “Nezavisnih novina”, u prijavi upućenoj Sipi navodi se da je naoružanje koje je nedavno otkriveno kod Tešnja u akciji Sipe pod kontrolom Ismeta Begića, vlasnika zeničke firme “Almi”.

Prema istom izvoru, u prijavi za organizovani kriminal, korupciju, organizovanje vehabija i obuku za terorizam protiv Begića navodi se da je Begić, koji je, kao i nedavno privedeni poslanik u Predstavničkom domu Šemsudin Mehmedović, visoki funkcioner SDA.

Begić je, kako se navodi, organizovao kamp u okolini Zavidovića za obuku vehabija i mudžahedina koji se šalju po dogovoru u Siriju i druga ratišta u islamskom svijetu.

Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH u skorije vrijeme podnijeće Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom dijelu i izvršiocima u vezi sa akcijom “Tešanj”, potvrdila je Jozićeva. Ona je dodala da Sipa očekuje da će Tužilaštvo BiH preduzeti potrebne mjere i radnje s ciljem finalizacije ovog predmeta.

Ona je ponovila da pripadnici Sipe nastavljaju aktivnosti u okviru akcije “Tešanj”, s ciljem utvrđivanja odgovornih osoba za skrivanje naoružanja na području ove opštine i dokumentovanja njihovih nazakonitih radnji.

U okviru akcije “Tešanj”, koja je počela 8. jula, pripadnici Sipe, uz asistenciju Oružanih snaga BiH, pronašli su 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač, 589 barutnih punjenja za projektile i 60 projektila od 84 milimetra za bestrzajni top, što je najveća količinu naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava pronađena od završetka rata u BiH.

U okviru predmeta “Ozren”, službenici Sipe uhapsili su poslanika SDA u parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništa na području opštine Tešanj.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender