19. 08. 2022.

Ustavni sud BiH o Zakonu o ЈMBG krajem septembra

SDA je pokrenula pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa povodom zakona o jedinstvenom matičnom broju, o prebivalištu i javnim nabavkama, čije je razmatranje u Parlamentu tražio Savjet ministara po hitnom postupku.

Genjac je izrazio očekivanje da će sud “reći da je to opravdano proglašenje štetnosti po vitalni interes Bošnjaka”, posebno zbog činjenice da poslovnik propisuje hitnu proceduru u slučajevima jednostavnih zakona i visokog stepena hitnosti.

“Nijedan od četiri zakona ne zadovoljava visok stepen hitnosti, niti je jednostavan, budući da se radi o sistemskim aktima koji mijenjaju koncepciju postojećih zakona, a odnose se i na veoma osjetljiva pitanja s dalekosežnim posljedicama”, kazao je poslanik SDA. Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, poslanik Srpske demokratske stranke, naglasio je da će se, čim Ustavni sud donese odluku, ova pitanja ponovo naći na dnevnom redu.

Tadić, međutim, ukazuje da bi se opet moglo dogoditi pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa o čemu bi Ustavni sud ponovo odlučivao.

On smatra da je “sve ovo pitanje politike” i da “ne može da se otme utisku da se sve ovo radi zbog izbora naredne godine”. Poslanik u Klubu Bošnjaka Doma naroda Mehmed Bradarić, koji zastupa Socijaldemokratsku partiju, smatra da Ustavni sud ipak neće donijeti odluku u korist apelanata, dodajući da je juče propuštena prilika da se usvoji set evropskih zakona što za posljedicu može imati i nedobijanje IPA sredstava u iznosu od 650 miliona evra.

Prema mišljenju poslanika iz Kluba hrvatskoga naroda Stjepana Krešića, iz Hrvatske stranke prava, jučerašnja sjednica Doma naroda potvrđuje da je BiH daleko od EU i mogla bi ostati “crna rupa na Balkanu”, ukoliko se ne krene s kompromisima i dogovorima.

Većina bošnjačkih delegata proglasila je juče zahtjev Savjeta ministara BiH o usvajanju zakona po hitnom postupku, među kojima je i zakon o matičnom broju, štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, tražeći od Ustavnog suda da ova zakonska rješenja vrati u redovnu proceduru.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender