23. 01. 2022.

Zna se ko je masakrirao srpske žeteoce

U povjerljivom UNMIK-ovom izvještaju, do kojeg je došao ovaj list, kao jedan od glavnih organizatora označen je Beg Šaćiri iz sela Crni Breg kod Lipljana, borac takozvane OVK i vođa grupe “Fortuna”.

U drugom dokumentu NATO, koji posjeduje “Politika”, je pismo ovog komandanta OVK njegovim nadređenima, u kojem navodi da je u opštini Lipljan između 27. juna i 9. avgusta 1999. godine preduzeo “potpuno uspješne akcije”, ali da je 9. avgusta cijelu njegovu jedinicu uhapsio KFOR.

Beg Šaćiri navodi da je njegova jedinica preduzela akcije kao što su čišćenje grada od srpskih kriminalaca, primoravanje zdravstvenih radnika Srba da napuste centar, kontrola srpskih stanova, paljenje oko 30 odsto srpskih kuća, naseljavanje srpskih kuća i stanova Albancima.

Dodaje se da je u tim akcijama ubijeno 48 ljudi, ranjeno 17 i da su vršena prebijanja i maltretiranja.

U izvještaju se opisuje kako je KFOR hapsio Šaćirija i njegovih 56 vojnika, koje je optužio da su odgovorni za masakr u Grackom i akcije u Lipljanu, Vitini i Uroševcu, ali da oni ništa nisu priznali, te da su nakon 12 dana svi pušteni na slobodu.

List navodi da se na spisku osumnjičenih za zločin u Starom Gracku, između ostalih, nalazi i Lindita Krenazi, frizerka, pripadnik OVK, iz čijeg se dnevnika, koji je vodila, vidi da je “upoznata sa nečim strašnim”.

List ocjenjuje da je suština većine zločina na Kosovu i Metohiji, pa i masakra nad srpskim žeteocima u Gracku, u tome što ogromna većina svih uključenih, ubica, žrtava i pripadnika mirovnih snaga zna sve o zločinima, ali da je pravda i dalje nedostupna.

Dodaje se da je u vrijeme zločina u Gracku za pravdu bio odgovoran britanski Kfor, u čijoj je zoni odgovornosti bilo Staro Gracko.

U selu Staro Gracko, kod Lipljana, juče je obilježeno 14 godina od zločina nad 14 srpskih žetelaca koji su ubijeni na njivi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender