26. 01. 2022.
Godišnjica ubistva Srba na Glođanskom brdu

Parastos stradalim Srbima u Hranči

Osim članova porodica nastradalih, cvijeće kod spomen-krsta položila je i delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca.

Predsjednik ove organizacije Radojka Filipović rekla je da su muslimanske snage započele etničko čišćenje Srba iz bratunačke opštine na Đurđevdan 1992. godine i nastavile svakodnevnim napadima na srpska sela i zaseoke, posebno na pravoslavne praznike Vidovdan i Petrovdan.

“Nastavljajući pljačku, spaljivanje, progon i ubistva svega što je srpsko, muslimanske jedinice upale su 24. i 25. jula 1992. godine u Donje Magašiće, jer su Gornji već bili poharani, te u dio prigradskog naselja Ranča gdje su ubile sedam srpskih civila od kojih su tri bile žene. Opljačkali su imovinu, a što nisu mogli odnijeti popalili su”, prisjeća se tih događaja Filipovićeva.

Ona je rekla da porodice poginulih i nestalih apeluju da institucije Republike Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH učine sve da dođe do procesuiranja počinilaca zločina nad srpskim narodom u ovom kraju, što Tužilaštvo i Sud BiH uporno ignorišu i zaobilaze, čekajući da prođe vrijeme, da nestane svjedoka i da se unište određeni dokazi.

“Mora se naći instrument da pravosudni organi BiH počnu raditi svoj posao bez pristrasnosti i optuživanja i osuđivanja samo pripadnika srpskog naroda, nego i ostalih koji su počinili brojne užasne zločine nad Srbima, ili treba prestati finansirati te institucije i tražiti povlačenje srpskih predstavnika iz tih antisrpskih tijela”, poručila je Filipovićeva.

Porodice ubijenih su očajne zbog nerada pravosuđa BiH i ističu da se nadaju jedino u Božiju pravdu koja će, kako vjeruju, stići sve koji su činili nedjela i zločine i koji u strahu očekuju taj sud.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender