16. 08. 2022.

Poruke podrške sa Brda kod Kranja

Učestvovali su predsjednici Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije i predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predsnednikom Francuske Fransoa Olandom.

Nikolić sa Olandom razgovara na marginama neformalnog sastanka lidera regiona i EU na Brdu kod Kranja.

Neformalni sastanak održava se u okviru “Brdo procesa” sa ciljem zajedničkog rnešavanja otvorenih pitanja u regionu i ubrzanja procesa evrointegracija, uz prisustvo francuskog predsnednika.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland izjavio je nešto ranije na Brdu kod Kranja da se ta zemlja snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

“Јa ću biti prvi koji će demonstirati tu aktivniju ulogu”, poručio je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsnednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Oland, koji prisustvuje neformalnom sastanku lidera regiona na Brdu kod Kranja, istakao je da njegovo prisustvo rezultat želje da “potvrdi francusku posvećenost reintegraciji Zapadnog Balkana u Evropu i njegovoj integraciji u Evropsku uniju”.

“Istorijski je što su Priština i Beograd uspjeli da potpišu sporazum zahvaljuju pomoći EU”, kazao je Oland, ističući da će cilj – Evropa mira, stabilnosti i pomirenja biti ispunjen samo ako svi budu posvećeni evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, biće uslova koje svaka od zemalja, kada je riječ o reformama treba da ispuni, ali takođe važan uslov je i regionalna saradnja, a današnji sastanak i “Brdo proces” su primjer kako treba raditi na tom polju.

Sastanak se održava na zajedničku inicijativu Pahora i Јosipovića, a osim predsjednika Srbije i Francuske, prisustvuju mu i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i kosovska predsjednica Atifete Јahjaga.

Regionalni mediji ocijenili su da je pozitivno iznenađenje sastanka prisustvo francuskog predsjednika, što se, kako se navodi, doživljava kao izuzetno važna poruka jer je on šef države koja u posljednje vrijeme nije pretjerano naklonjena procesu proširenja EU.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender