19. 10. 2021.

Irinej zahvalan Putinu na odnosu prema KiM

– Srpska pravoslavna crkva visoko cijeni vašu otvorenost i pravičnost u rešavanju pitanja zaštite naših drevnih svetinja na Kosovu i Metohiji, a narod vam je zahvalan za podršku interesima Srba koji žive na KiM, u raspravi oko traženja puteva rešavanja tog za nas tragičnog konflikta – to je, kako prenose “Večernje novosti”, rekao srpski patrijarh Irinej obraćajući se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, sa kojim se sastao u Kremlju.

Šef ruske države primio je predstavnike pravoslavnih crkava u znak praznovanja 1025. godišnjice krštenja Rusije.

– Vi kao predsednik Ruske Federacije uradili ste i radite mnogo da podržite Srbiju u sadašnjem istorijskom periodu. Prije svega, imam u vidu pravednu i principijelnu poziciju Rusije oko rješavanja konflikta na Kosovu i Metohiji, kolijevci SPC i srpske države. Molim vas da i dalje podržavate cjelovitost Srbije – naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh se, kako javlja dopisnik Novosti, posebno zahvalio Putinu za to što je Srbija odabrana za realizaciju projekta “Južni tok”, jer će to “dovesti do oživljavanja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta”.

Zatražio je, takođe, da Putin podrži slobodno djelovanje SPC u Makedoniji i Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej zamolio je prvog čovjeka Rusije i da pomogne da se obave završni radovi unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save:

– U našem narodu postoji izreka: “Bog, pa Rusija”, i osim u Boga, mi se nadamo samo u Rusiju. Nemamo čime da uzvratimo vama, osim našom iskrenom zahvalnošću, ljubavlju i toplim molitvama za bratski veliki ruski narod – prenose riječi patrijarha Novosti.

Vladimir Putin je izjavio ranije danas da su u mnogim regionima svijeta, prije svega na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, ugrožena prava verskih manjina, uključujući i pravoslavce.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender