22. 10. 2021.

Moguće da vlada nastavi bez URS-a

“Mlađan Dinkić je rekao da za njega to nije prihvatljivo i da neće biti personalnih promena osim u slučaju smanjenja vlade. Ako zadrži takav stav, mislim da smo bliži tome da ćemo nastaviti koaliciju bez URS”, rekao je Dačić novinarima poslije sjednice Predsjedništva SPS.

Prema njegovim riječima, ukoliko kod URS-a ne postoji spremnost na personalne promjene i ovakvu podjelu odgovornosti, onda će neminovna biti promjena koalicionog dogovora.

Dačić je rekao da je sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem došao do zajedničkog stava da je, s obzirom da je ekonomija jedan od najvećih izazova koji predstoje vladi, neophodno da se Ministarstvo finansija i ekonomije podijeli.

“Nama nije bio cilj da se ova koalicija ruši, ali ne može biti temeljne rekonstrukcije a da o tome svi ne učestvuju”, poručio je Dačić, ističući da rekonstrukcija mora da važi za sve ili neće biti ozbiljna i temeljna.

Kada je riječ o koracima koje će SPS preduzeti u rekonstrukciji, Dačić je rekao da će osim promjene na čelu ministarstva saobraćaja, što je predložio sam ministar Milutin Mrkonjić, sa Vučićem razgovarati i ostalim personalnim pitanjima.

“Mi ćemo sutra održati zajedničku konferenciju za štampu, a dalji koraci u rekonstrukciji će zavisiti i od toga da li će biti menjan koalicioni sporazum odnosno da li će koalicija ostati ovakva ili biti drugačija”, objasnio je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će do sutrašnje konferencije za novinare u Vladi Srbiji biti definisano kako će se odvijati dinamika rekonstrukcije, što će zavisti od toga da li će opstati sadašnja koalicija.

“Razgovaraćemo i o drugim pitanjima, uključujući unutrašnje poslove i obrazovanje, direktore javnih preduzeća, državne sekretare. Mi moramo biti lideri promena. Ako želimo da menjamo Srbiju moramo menjati i sebe”, istakao je Dačić.

Upitan da li je spreman da odstupi sa funkcije ministra unutrašnjih poslova ukoliko se Vučić odrekne funkcije ministra odbrane, Dačić je rekao da sa Vučićem o tome do sada nije razgovrao ali da ne očekuje probleme po tom pitanju.

“O tome nismo razgovarali. Ja jesam spreman, ali to pitanje nismo pokretali. Aleksandar Vučić se bavi i pitanjima koordinacije službi bezbednosti, policije i tužilaštva kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, a ja kao ministar unutrašnjih poslova sam imao adekvatnu saradnju sa njim i mislim da tu saradnju treba da nastavimo i dalje”, rekao je Dačić.

On je podsjetio da je posljednjih godina tokom kojih je bio na čelu MUP-a, to ministarstvo u javnosti ocjenjivano kao najbolje u vladi, ali da će to pitanje, kao i mnoga druga, biti stvar dogovora.

To, kako je istakao, nije sporna tema i o njoj se može razgovarati.

Osvrćući se na prijedlog ministra Mrkonjića da bude izabran novi ministar u resoru koji je on do sada vodio, Dačić je rekao da je zahvalan stranačkom kolegi i da smatra da Mrkonjić, kao čovjek sa velikim iskustvom, treba i dalje da pomaže u radu tog sektora.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender