14. 08. 2022.

Priprema prostora za odlaganje medicinskog otpada

Iz KC Banjaluka saopšteno je da je već počelo prilagođavanje prostora od 380 metara kvadratnih na lokaciji kod banjalučke hirurgije, a da će cio projekat biti finansiran donacijama od 150.000 KM.

“Kako bi se pitanje citotoksičnog i ostalih vrsta medicinskog otpada riješilo neophodno je urediti cijeli prostor predviđen za odlaganje otpada, što podrazumijeva betoniranje, postavljanje slivnika i kanala za kišnu kanalizaciju, kao i provođenje struje, vode i rasvjete”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je potrebno premjestiti i postojeće kontejnere za komunalni i reciklažni otpad u novi montažni objekat, te nabaviti i postaviti tri mašine za pakovanje citostatskog otpada.

Iz KC Banjaluka napominju da je u novi montažni objekat potrebno instalirati već postojeći rezervoar za hemijski otpad, te nabaviti i postaviti zamrzivač za patoanatomski otpad.

Kako bi novi prostor za odlaganje medicinskog otpada u potpunosti zadovoljio najsavremenije ekološke i bezbjednosne standarde potrebno je ograditi prostor, natkriti kontejnere za komunalni otpad i nabaviti četiri aparata za bezbjedno pakovanje citostatskog otpada.

KC Banjaluka proizvodi velike količine medicinskog otpada, koji je visokorizičan i opasan, a godišnje se proizvede od 620 do 650 tona otpada, odnosno oko 1,5 kilograma po krevetu.

Iz ove zdravstvene ustanove napominju da su već preduzeli dio mjera na zbrinjavanju hemijskog i patoanatomskog otpada, pa je osposobljen sterilizator za sterilizaciju infektivnog medicinskog otpada manjeg kapaciteta i hlorinator za dezinfekciju otpadnih voda.

Nabavljeni su i olovni kontejneri za odležavanje radioaktivnog otpada, izrađen je plan upravljanja medicinskim otpadom, a u toku su i obuke za zaposlene.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender