18. 08. 2022.

Prokleta prašina: 5 načina da vam kuća duže ostane čista

Više od 90% prašine u domaćinstvu nastaje zbog ljudi i tkanine: sitne čestice kože, jedva vidljiva vlakna koja plutaju i na najmanjem strujanju vazduha te se spuštaju na sve površine u vašem domu. Na mjestima do kojih strujanje vazduha ne dopire, ove čestice se ne pomijeraju. Ali, na drugim područjima, kako otvaramo vrata i prolazimo, one se stalno podižu i spuštaju. Čak iako je borba protiv prašine bitka u kojoj nikada u potpunosti ne možete pobijediti, možete isprobati određene načine koji vam mogu pomoći da je eliminišete u što većoj količini.

 

Organizujte ormare kako biste spriječili nakupljanje prašine

Ormari su raj za prašinu te svaki put kada ih otvorite možete rasplamsati nevidljivu oluju čestica. Šta vam je činiti? Ako imate police, najbolje je da sve predmete sem odjeće držite u kutijama ili kesama. Prozirne su najodgovarajuće, jer zadržavaju vlakna unutra i sprečavaju prašini da uđe, a možete i vidjeti šta sadrže. Prilikom čišćenja, lako ih je izvaditi sa polica i prebrisati. Kapute i zimske jakne nosimo samo zimi, ali oni skupljaju prašinu tokom cijele godine. Stavite ih u vreće za odijelo ili prebacite preko njih velike kese za smeće kako biste to spriječili.

Na kraju, potrebno je i da održavate dno ormara čistim. Ako je pretrpan, velike su šanse da ćete ga zaobići prilikom čišćenja, a prašina će se sve više skupljati na njemu. Ukoliko stvari dovedete u red, sigurno ćete ga češće i čistiti.

 

Mijenjajte posteljinu jednom sedmično

Vaš udobni krevet glavni je distributer prašine, a ona se može i nakupljati ukoliko ne povedete računa. Rješenje? Vaša posteljina skuplja čestice kože, rasipa svoja vlakna i šalje oblačić prašine u prostoriju svaki put kada legnete ili sjednete na nju. Kako biste smanjili ovu pojavu, mijenjajte jastučnice i plahte bar jednom sedmično. Stvari koje nisu pogodne za mašinsko pranje ne morate prati ručno ili nositi na hemijjsko čišćenje svake sedmice – deke i prekrivače iznesite van i dobro istresite. Prašine iz jastuka možete se riješiti lupanjem istih, ali za temeljno čišćenje, jastuke perite u mašini ili ih odnesite na hemijsko čišćenje.

 

Koristite odgovarajuća oruđa za čišćenje

Ključ je u tome da “zarobite” prašinu, a ne samo da je širite okolo, što upravo činite suhim krpama i pajalicama. Vlažne krpe ili krpe za jednokratnu upotrebu koje privlače i zadržavaju prašinu mnogo su pametniji izbor. Usisivač koristite samo na teško dostupnim mjestima, jer izduvni mlaz iz usisivača podiže pravu oluju prašine.

 

Koristite odgovarajući usisivač

Samo usisavanje nije dovoljno da eliminiše prašinu iz tepiha. Za najbolje rezultate, koristite usisivač sa jakom četkom. Kada je riječ o drvenim podovima (parket, laminat, brodski pod i slično)  ili podnim pločicama, potrebno je da četku skidate.

 

Istresanje tepiha i jastučića

Tepisi i prostirke su ogromni rezervoari prašine, jer njihova vlakna upijaju prašinu poput džinovske spužve i šalju je u vazduh svaki put kada hodate preko njega. Usisavanje bar dva puta sedmično može biti od pomoći, ali iznošenje tepiha van i “lupanje” je jednostavno neophodno. Isto važi za jastučiće i jastuke.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender