23. 01. 2022.

Stupio novi Pravilnik o kvalitetu mlijeka

Uzimanje uzoraka sirovog mlijeka obavljaće se svaki mjesec na otkupnim mjestima, najmanje dva puta od svakog proizvođača pojedinačno.

Prema odredbama Pravilnika otkup mlijeka vrši se na otkupnim i sabirnim mjestima koja zadovoljavaju higijenske uslove za potrebe sabiranja i otkupa mlijeka, odnosno imaju obezbijeđen priključak struje i mikrobiološki ispravne vode.

Otkup mlijeka će moći vršiti samo otkupljivači koji imaju pisanu saglasnost Ministarstva, cijena analize sirovog mlijeka po uzorku je 9,36 KM sa PDV-om, a uzorke plaća proizvođač mlijeka i otkupljivač, ukoliko se ne dogovore drugačije.

Otkupljivač, privredno društvo ili preduzetnik, moraće da dostavlja i dokaze o zaposlenju diplomiranog inženjera poljoprivrede – smjer stočarski, diplomiranog inženjera prehrambene tehnologije ili diplomiranog veterinara.

Poslovi Ministarstva u vezi su sa angažovanjem kontrolnih asistenata za nadzor, uzorkovanje i kontrolu sistema uzorkovanja mlijeka, a koje će za ove poslove osposobiti ovlašćena laboratorija, kao i angažovanje veterinarske, poljoprivredne i tržišne inspekcije u kontroli ukupnog sistema kontrole kvaliteta svježeg sirovog mlijeka.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender