18. 08. 2022.

Zabrinutost zbog ugrožavanja pravoslavnih hrišćana

Ruski predsjednik je tokom sastanka u Kremlju sa pravoslavnim patrijarsima, među kojima je bio i patrijarh srpski Irinej, rekao da taj gorući problem treba da bude predmet stalne pažnje cijele međunarodne zajednice.

Putin je istakao da sa brigom i bolom primjećuje da se u mnogim regionima u svijetu, posebno na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, umnožavaju međukonfesionalna trenja i krše prava vjerskih manjina i hrišćana, objavljeno je na sajtu predsjednika Rusije.

Ruski predsjednik je istakao da će Rusija nastaviti da provodi “aktivnu liniju usmjerenu na što brže političko rješavanje konfliktnih situacija” i da veliki značaj u tim naporima ulaže na uspostavljanje produktivne međuvjerske i međukulturne saradnje.

Obraćajući se na sastanku Putina i poglavara pravoslavnih crkva, ruski patrijarh Kiril je naveo da su poglavari svih 15 pravoslavnih crkava usvojili zajedničku izjavu, u kojoj su izrazili brigu i najdublju zabrinutost za položaj hrišćana i pravoslavnih na Bliskom istoku.

Podsjetivši da su kroz istoriju pravoslavni hrišćani proganjanji iz svojih istorijski zemalja, patrijarh Kiril je naveo da se u Siriji, gdje se dešava tragični konflikt, pojavljuje strašna perspektiva da se iz te zemlje u budućnosti protjeraju hrišćani.

“Ako se to desi, okolne zemlje neće ostati po strani. Ne smije se dopustiti da Bliski istok bude opustošen u pogledu prisustva hrišćanstva. To će biti civilizacijska katastrofa. Tamo su drevni patrijarhati”, naveo je ruski patrijarh.

On je upozorio da će, ako kao rezultat borbenih dejstava i sukoba hrišćani budu fizički uništavani ili protjerivani, kao što se sada dešava u Siriji, to biti tragedija i za pravoslavne crkve i za svjetsku kulturu, kao i za obične ljude koji pate u tom sukobu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender