18. 01. 2022.

BiH je navođena a ne vođena zemlja

“Ako je u završnoj fazi slaganje regionalnih kockica, onda bi nas moglo čekati veselije vrijeme. Ako nije, živjećemo u zatvorenom krugu”, ocijenio je Špirić.

On je za “Glas Srpske” napomenuo da je rješenje stalni dijalog, koji ne smije da prestane, ali da je zabrinjavajuće što za dijalog nema volje.

“Političke elite iz Sarajeva žive u iluziji da će vremenom izgraditi zamišljenu BiH po svojoj viziji. Srpska strana bi da se pridržava Dejtonskog sporazuma, a hrvatska živi u dejtonskom nezadovoljstvu. To naprosto nije formula u kojoj se krije uspjeh BiH ili bilo koje strane”, istakao je Špirić.

On je naglasio i da međunarodna zajednica vješto potura formulu “vi niste sposobni da razvijete ekonomiju”, dok ne dozvoljava da se postigne politički dogovor. “To je formula stajanja”, smatra Špirić.

Komentarišući talačku krizu u institucijama BiH, Špirić je ocijenio da se sada analizira posljednja formula pokušaja snažne integracije BiH i socijalne prekompozicije zemlje, i dodao da je vlast u zabludi ako misli da će protesti stati.

“Suštinska vlast je u međunarodnim rukama – ostalo su glumci vlasti. Razgovora nikada nije bilo na inicijativu bilo koga nego na međunarodnu inicijativu”, rekao je Špirić.

On je istakao da Sarajevo ne doživljava Republiku Srpsku kao dio BiH, a da se od Srba i Srpske traži da javno kaže da je dio BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender