18. 01. 2022.
Počinje suđenje Miškoviću

Mišković prao Šarićeve pare

Prema navodima Informera, “Ist Jurop investment fond”, čiji je Miroslav Mišković “skriveni” vlasnik, uplatila je za navodne konsultantske usluge Šarićevoj firmi “Fajnenšel Ejndžels” 2.500.095 evra samo u jednoj transakciji 19. jula 2007. godine.

Kako prenosi list, istražitelji tvrde da je to bio fiktivni posao i da je Mišković od Šarića zapravo uzimao “prljav” novac, koji je potom kroz svoje poslove legalizovao uz veliki procenat.

Prema pisanju Informera, zajednička holandsko-srpska istraga, koja je trajala od 17. januara do 1. juna 2013. godine otkrila je i dosad neviđeni “vlasnički lavirint”, kojim je Mišković pokušavao da sakrije svoje tragove u pranju Šarićevog novca.

Član državnog Savjeta za borbu protiv korupcije Dušan Slijepčević rekao je za Informer da tokovi novca otkrivaju sve i da nema dilemu da su Holanđani ovaj posao uradili kompletno, bez greške i bilo kakvog političkog pritiska.

“Vjerujem da se sve to znalo, ali niko ništa nije uradio dok Mišković nije ‘pao'”, naveo je Slijepčević.

Dokumentacija u koju je list imao uvid pokazuje da je Mišković vlasništvo u “Ist Jurop investment fondu” pokušao da prikrije preko čak devet drugih preduzeća iz raznih dijelova sveta, dok je sve poslove, kako se navodi, vodila firma “Sorato trast BV” iz Holandije.

“Utvrđeno je da je 19. jula 2007. ‘Ist Jurop investment fond’ prebacio 2.500.095 evra na račun ‘Fajnenšel ejndžels LLC’ u Delaveru, na osnovu fakture o konsalting uslugama u nekom investicionom programu, a te usluge iznose sedam odsto nekih investicija. Utvrđeno je da je pravi vlasnik firme Miroslav Mišković, a da su formalni vlasnici samo zastupali njegove interese”, piše u izvještaju iz istrage, tvdi list.

Informer dodaje da su pronađeni i zvanični podaci i fotografije, a da je to potvrdila i direktorka “Sorato trasta” Kok Johana Vilhemina Gretje.

Kako navodi Informer, pozivajući se na isti dokument, dokaz da je Mišković vlasnik “Ist Jurop investment fonda” je i kredit od sedam miliona evra koji je ta firma uzela od njemačke LHB banke, a za tu pozajmicu garantovano je akcijama u Univerzal banci, u kojoj je Mišković imao udio u vlasništvu.

Pri tom, dodaje list, cijeli posao je ugovoren preko Miškovićeve firme “Delta M”.

Informer piše i da je Mišković pod istragom u još jednoj sumnjivoj novčanoj transakciji – riječ je o uplati 3.000.200 evra Šarićevoj firmi “Fajnenšel ejndžels”, 31. maja 2007. godine, preko kiparske kompanije “Grejt investments”, za koju se takođe sumnja da je Miškovićevo vlašništvo.

Izvor lista navodi da su tokom istrage saslušani Miškovićevi direktori iz Srbije, Holandije, Kipra i sa Djevičanskih ostrva, kao i da se očekuje proširenje optužnice.

Kako se dodaje, u Delta holdingu nisu željeli da komentarišu navode iz istrage.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender