19. 08. 2022.

Italija: Ministarku gađali bananom

Posljednji rasistički napad na crnu italijansku ministarku Čečile Kašetu Kjenge, koja je tokom svog mitinga gađana bananom, izazavao je oštre reakcije među političarima.

Šokantni slučajevi vrijeđanja Kjenge, italijanske državljanke rođene u Demokratskoj Republici Kongo, postajali su sve češći, dok nisu kulminirali početkom mjeseca, kada ju je jedan član antiimigracione stranke Lige za sjever, uporedio s orangutanom.

Kjenge, koja nije nasjela na provokacije niti nazvala Italiju rasističkom zemljom, odmah je reagovala na napad bananom, rekavši da je to “bacanje hrane”.

Reakcije na ovaj događaj preplavile su društvene mreže, a podršku Kjenge izrazili su i političari na svojim nalozima na Tviteru, prenosi AFP.

“Još jedan sraman napad. Podrška ministarki Kjenge. Hajde da jednostavno ignorišemo budale”, napisao je gradonačelnik Rima Đani Alemano.

Ministar za zaštitu životne sredine Andrea Orlando izrazio je “najdublje negodovanje zbog ovog bijednog čina”, dok je ministarka poljoprivrede Nuncia de Đirolamo napisala: “Kjenge je pokazala da je ironija ponekad najbolje oružje kada se suočite s idiotskim i nasilnim ponašanjem”.

Napetost je počela da raste i prije napada bananom, pošto su članovi desničarske organizacije Nova snaga (Forza nuova) na mitingu postavili lutke u prirodnoj veličini, polivene lažnom krvlju.

Ova grupa protestovala je zbog kampanje koju je Kjenge pokrenula, da djeca rođena u Italiji od roditelje stranaca, mogu lakše da dobiju državljanstvo.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender