10. 08. 2022.

Na Guči 16 najboljih trubačkih orkestara

Svi trubački sastavi iz Zapadne Srbije, koji su nastupili na predtakmičenju na Zlatiboru plasirali su se u finale, budući da ih je bilo svega dva.

Dok direktor Sabora Adam Tadić razlog malog broja orkestara, iz tog dijela Srbije, u takmičarskom dijelu vidi u promjenama saborskih pravila, majstor trube Dejan Lazarević kaže da je u pitanju loša komunikacija organizatora i kapelnika.

Naime, po prijedlogu stručnog savjeta Sabora, od ove godine, od predtakmičenja pa dalje orkestri mogu da sviraju samo kompoziciju koju dobiju iz šešira.

Majstor trube Lazarević kaže da razlog učešća malog broja trubačkih orkestara iz Zapadne Srbije na predtakmičenju leži u nedostatku komunikacije.

“Trubači nemaju kolektivne, već samostalne stavove, a za to najmanje krivim organizatore. Orkestri kao razlog odustajanja navode promjenu pravila, međutim, nezadovoljstvo među njima tinja odavno, a ja se nadam da će se situacija srediti u narednim godinama”, izjavio je Lazarević, koji je nekada i sam učestvovao u takmičarskom dijelu.

Finalno takmičenje je programu je u subotu, 10. avgusta u 21 sat, kad će snage odmjeriti 16 najboljih orkestara u Srbiji. Već je poznato 12 finalista.

Јoš četiri orkestra za finale biće poznata 9. avgusta, poslije polufinala za koje se kvalifikovalo 10 trubačkih sastava.

Po konačnom programu Sabora, lista učesnika ima 1.240 imena: pet pionirskih, 12 omladinskih i 24 seniorska orkestra iz Srbije, 19 kulturno-umjetničkih društava, 29 pjevačkih grupa, kao i osam trubačkih kapela iz inostranstva.

Pored Ace Lukasa koji će, uz orkestar Dejana Lazarevića, pevati u Guči 8. avgusta, na ovom saboru sviraće i Dejan Petrović sa “Big bendom”, Boban i Marko Marković, kao i orkestri Dejana Lazarevića i Gorana Bregovića.

Domaćin 53. Sabora trubača ove godine biće pjesnik Dobrica Erić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender