26. 09. 2021.

Nezakonitom prodajom mesa pričinjene milionske štete

Kovačević je naveo da se to meso najčešće uvozilo radi unutrašnje obrade i ponovnog izvoza van BiH, ali da je i prodavano na teritoriji BiH, prilikom čijeg prometa su utajene dažbine.

On nije mogao precizirati tačan iznos štete pričinjene po budžet BiH nezakonitim uvozom i prodajom mesa, navodeći da su one u milionskim iznosima i da će to biti poznato kada budu otkriveni svi koji su se bavili time.

Kovačević je upozorio da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, uprkos zahtjevima i urgencijama još uskraćena za podatke od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te napomenuo da je poslat novi zahtjev na adresu premijera FBiH.

Kovačević kaže da je Uprava, znajući za postojanje velikog broja privrednika koji u BiH imaju radnje – mesnice i vrše maloprodaju mesa, a da mnogi od njih nisu u sistemu PDV-a, zatražila i podatke o poljoprivrednim podsticajima od entitetskih resornih ministarstava, kao i sa kantonalnog nivoa.

On je naveo da je prema podacima koje im je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uočena firma iz Brčko distrikta koja je od lica koja su ostvarila podsticaje otkupila 20.078 komada svinja i 199 komada junadi u ukupnoj vrijednosti od 6.509.216 KM i to u periodu od 2009. do 2012. godine.

On je istakao da je kontrolom utvrđeno da pravno lice iz Brčkog ne posluje na prijavljenoj adresi, a prema svim prikupljenim podacima postoji sumnja da je izvršena utaja gotovo kompletnog ostvarenog prometa po osnovu otkupljene žive stoke za koju su dati poljoprivredni podsticaji.

“Na ukupan promet je trebalo obračunati i platiti PDV u minimalnom iznosu od 1.100.000 KM. Pomenuta firma, ali i sve ostale za koje se do sada u kontrolama utvrdilo ili će se tek utvrditi određene nepravilnosti, biće predmet daljih istražnih radnji i sastavni dio izvještaja koji će biti pripremljen i proslijeđen Tužilaštvu BiH”, naglasio je Kovačević.

Kovačević je rekao da su aktivnosti oko ove akcije uzdrmale BiH, te izrazio uvjerenje da će biti otkriveni svi koji su nezakonito prodavali i uvozili meso u BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender