26. 09. 2022.

“Plemeniti pastuv” dobitnik Gran prija

“Otkad je politička korektnost postala najvažniji društveni zahtjev, nije samo osvježavajuće već je i neophodno preispitivati je. Ovaj film, ispričan poput bajke u obliku sapunice, hrabar je, iritantan i smiješan, nikada ne ispunjava očekivanja i posjeduje fascinantnu estetiku”, navodi Žiri u obrazloženju.

Nagradu za najbolji igrani film dobio je film “LJudski faktor” reditelja Tibo le Tegzijera iz Francuske, za najbolji animirani film osvojio je “Blagoslovena mašina četiri” Hoze Malis, dok je za najbolji dokumentarni film proglašen “Arekara, život poslije”, čiji je reditelj Momoko Seto iz Japana.

Za najbolji eksperimentalni film proglašen je film “Isprana” reditelja
Dafne Mero iz Izraela, za najbolji regionalni film “Kava sa džemom” reditelja Filipa Peruzovića iz Hrvatske, dok je nagradu publike osvojio film “Selo koje zviždi” reditelja Nikolasa Rovela iz Velike Britanije.

Žiri su činili filmski reditelj, animator, muzičar, pisac i filmski kritičar iz Zagreba Božidar Trkulja, švajcarski vizuelni umjetnik i reditelj Korina Švingruber Ilić, direktor i selektor Kratkofilovog partnerskog festivala “Vijena indipendent šorts” iz Beča Daniel Ebner.

U takmičarskom programu publika je mogla pogledati 43 filma sa svih kontinenata, saopštio je organizator “Kratkofil plusa”.

Nakon dodjele nagrada, publika je sinoć mogla uživati u omnibusu “Košnice”, filmu koji je nastao u koprodukciji Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba, Filmske škole “Sem Špigel” iz Jerusalima, FAMU iz Praga, Međunarodne filmske škole iz Kelna i Nacionalne škole za film i televiziju iz Londona.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender