16. 08. 2022.

Mršajte brže: 6 provjerenih pravila ishrane

Tipična ishrana (kod skoro 80% ljudi) prepuna je rafinisanih ili prostih ugljenih hidrata, kao što su bijelo brašno, bijela riža i bijela tjestenina, gazirani sokovi i druge namirnice i pića koja sadrže veliku količinu šećera. Pomenute ugljene hidrate, koji ne sadrže vlakna koja se mogu pronaći kod složenih ugljenih hidrata (integralne žitarice, voće i povrće) vaš organizam veoma brzo metaboliše. Osim toga, ako se većina namirnica koju konzumirate brzo metaboliše, češće ćete osjećati glad što automatski predstavlja impuls za dodatno unošenje kalorija. Kako biste sve pomenuto izbjegli i dotjerali liniju, pratite sledećih šest pravila.

 

Vlakna

Jedite najmanje 20 grama vlakana dnevno iz integralnih žitarica, voća i povrća. Vlakna vam pomažu da duže budete siti – ogromna korist kada pokušavate da smršate. Istraživanja pokazuju da žene koje redovno unose dovoljne količine vlakana u organizam imaju značajno manje šanse od debljanja. Istraživači smatraju da veći unos vlakana dovodi do smanjenja ukupnog unosa kalorija tokom vremena.

 

Kalcijum i vitamin D

Težite da svakodnevno unosite po tri porcije namirnica bogatih kalcijumom i vitaminom D. Ove hranjive materije se često nalaze u istim namirnicama, posebno u mliječnim proizvodima. Kalcijum i vitamin D zajednički djeluju u vašem organizmu, a naročito kod jačanja kostiju. Istraživanja pokazuju da pomenute hranjive materije mogu pomoći u redukciji masnih naslaga sa predjela stomaka. Osim toga, vitamin D sam po sebi igra ulogu u održavanju normalne tjelesne težine. Suvišne masne naslage zadržavaju vitamin D pa ga tijelo ne može iskoristiti. Ovaj nedostatak ometa djelovanje hormona leptina, čiji je posao da mozgu pošalje informaciju da ste siti. A, kada ne možete razaznati da li ste siti, postoji veća vjerovatnoća od prejedanja.

 

Dobre masti

To su mononezasićene i omega-3 masne kiseline koje se mogu pronaći u maslinovom ulju, orašastim plodovima i određenim vrstama ribe. Istraživanja pokazuju da pomenute masti, pored toga što su i više nego dobre za zdravlje srca, pomažu i da se duže osjećate sitima. Manji osjećaj gladi znači i manju vjerovatnoću posezanja za nekom nezdravom grickalicom, a samim tim unos kalorija je lakše držati pod kontrolom.

 

Proteini

Svakodnevno biste trebali unositi tri porcije čistih proteina (kao što su riba, bijelo pileće i ćureće meso, nemasna govedina). Pored toga šo su jedna od osnovnih hranjivih materija, proteini pomažu da se duže osjećate sitima, što je velika prednost kada pokušavate da smršate. Istraživanja pokazuju da je doručak bogat proteinima veoma zasitan te da može pomoći da uneste manje kalorija tokom sledećih obroka tokom dana.

 

Voda

Istraživanja pokazuju da voda pomaže proces mršavljenja na dva načina. Prije svega, četiri čaše vode dnevno mogu vam pomoći da izgubite i do tri kilograma tokom jedne godine. Ova količina vode povećava nivo energije i broj kalorija koje vaš organizam sagorijeva. Drugo, ukoliko svaki put pijete vodu umjesto gaziranih i drugih slatkih napitaka, proces mršavljenja postaje još brži. Tačan broj izgubljenih kilograma zavisi od toga koliko se zaslađenih napitaka konzumiralo na prvom mjestu i koliko njih je zamijenjeno vodom.

 

Zeleni čaj

Pijte najmanje tri šolje zelenog čaja dnevno. Katehini, antioksidanti koji se nalaze u zelenom čaju, pospješuju proces mršavljenja, a posebno su djelotvorni kod topljenja masnih naslaga u predjelu struka. Naravno, čaj morate piti nezaslađen. Ukoliko u čaj ubacite svježe cijeđen sok od grejpfruta, limuna ili limete, vaš organizam će iskoristiti skoro sve katehine koji se nalaze u čaju. I, čaj ne morate piti dok je vruć – slobodno sačekajte da se ohladi i pijte ga kao osvježavajući napitak.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender