23. 01. 2022.

Pomen žrtvama ustaškog terora u livanjskom kraju

Pomen će biti služen u 17.00 časova, najavljeno je iz Udruženja “Ognjena Marija Livanjska”.

Pomen žrtvama biće služen sutra, na sam datum stradnja, u Livnu u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i kapeli spomen-kosturnice.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu juče je služen pomen. Član Upravnog odbora Udruženja “Ognjena Marija Livanjska” Miloš Damnjanović rekao je Srni da se pomen održava godinama u cilju zajedničkog sjećanja na livanjske mučenike.

On je podsjetio da da su u Livnu i Livanjskom polju cijela srpska sela nestala u tom periodu, pobijene mnoge porodice, starci i djeca.

U danima oko Ognjene Marije 30. jula, u livanjskom kraju ustaše su 1941. godine pobile oko 1.600 Srba. Neka livanjska sela ostala su ispražnjena, a neki rodovi ugašeni.

Na stratištima Prolog, Kamešnica, Tušnica, Borova glava, Koprivnica, Kruzi, Trnovac, škola u Čelebiću, u jamama Samogred, Ravni dolac, Bikuša, Suhača… ostala su tijela muškaraca, žena, staraca i djece. NJih 250 nije navršilo ni šest godina.

Udruženje poziva raseljene Livnjake, potomke žrtava, njihove prijatelje i poštovaoce da kao znak sjećanja na žrtve, čiji su životi bez krivice i suda silom ugašeni prije 72 godine, prisustvuju pomenima.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender